Flommen på retrett

Over hundre hus er vannskadet etter flommen i Sør-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Diskuter ekstremværet: Er det menneskeskapt? Det regner mindre. Flommen i Trondheimsområdet er på vei tilbake, og Trondheim bydrift, Mesta og Trondheim brann- og redningssentral jobber iherdig med å rydde opp.

  - Vi har fått inn over hundre meldinger om vannskadde hus siden i natt, sier Jon Fonn ved Trondheim brann- og redningssentral.

  Blant de skadde bygningene er en sjukeheim og en skole.

  Verst er skadene i Heimdal og Byåsen. I Trolla ved Trondheim ble et bolighus med fire familier og til sammen 11 beboere evakuert da kjelleren ble fullstendig oversvømt i natt. Også det nærliggende Hells Angels-lokalet ble fylt med vann.

  I sjokk


  - En sjokkerende opplevelse. En elv av vann, stein, sand og grus kom ned det bratt henget rett bak huset vårt, delte seg i to og skylte vekk hagen, gjerdet og trappa vår. Vi må bruke stige for å komme oss inn i leiligheten, forteller beboer Rita Li opprørt. Hun er over hos naboen for å roe seg ned og få i seg noe mat.

  - Dette er ingenting i forhold til naturkatastrofene andre steder i verden, men vi får samme følelsen når vi ser skadene som ei lita elv kan gjøre, sier hun.

  En bekk som går forbi husene svulmet voldsomt opp under det kraftige regnværet, og beboerne i husene måtte be om hjelp ved 2 - 3- tida på natta. Vannet sto da høyt opp på husveggene og trengte inn i husene.

  Kritiserer vegvesenet

  Det er tredje gang folk på Trolla opplever flom. De mener at årsaken til ødeleggelsene denne gangen er at en kulvert ikke har greid å ta unna nok vann, og kritiserer vegvesenet.

  - Kulverten burde ha vært utbedret etter forrige flom. Vi har sagt fra før, men blir ikke hørt, sier Rita Li.

  Hester til knes i vann


  Et ridesenter på Bratsberg fikk også store problemer. Onsdag morgen sto 55 hester i vann til knes i stallen. Hestene var ikke i fare, men måtte bli der de var, for utenfor stallen var vannstanden en meter høy. Etter flere timer fikk Trondheim bydrift tømt stall og bygninger for vann. Ridebanen var oversvømt til langt ut på formiddagen.

  Fullt kaos


  Vannet har skapt problemer på flere av veiene rundt byen.

  - Fullt kaos, melder vaktoperatør Torgeir Nekstad ved Statens vegvesen i Trondheim.

  I Melhus sentrum har flere biler kjørt utfor veien på grunn av vannplaning. Tidligere i dag var det en kollisjon ved Klettbakkene i Trondheim. Riksvei 715 mellom Trondheim og ferjeleiet på Flakk er åpen, men med manuell dirigering. Riksvei 714 ved Mjønes i Snillfjord er åpnet, og man holder på å reparere veien etter flommen. I tillegg er en del småveier rammet som følge av tette stikkrenner, og vegvesenet har alt disponibelt mannskap ute. Ingen personer skal være skadet i trafikken.

  Kan komme mer

  .

  Flomfaren er ikke helt over.

  Det kan komme byger i kveld. Mest sannsynlig inneholder de mindre nedbør, men det kan komme kraftige, lokale byger, sier hydrolog Erik Holmqvist ved NVEs flomvarsling.

  Nedbørsmengden siste døgnet var 54 millimeter på Ørlandet og 47 millimeter på Selbu. Det er uvanlig mye i Trøndelag.

RETUR: HA-lokalet på Trolla ble oversvømt i dag. Nå er flommen på retur.