Flommen rammer tusener i Øst-Tyskland

20 000 innbyggere i Øst-Tysklands lavereliggende distrikter har fått evakueringsvarsel nå i morgentimene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flomtoppen i Elben nådde natt til tirsdag storbyen Magdeburg, tidligere og med mindre vannføring enn ventet. Innbyggerne har fått evakueringsvarsel, og følger utviklingen minutt for minutt nå i morgentimene.

Dikene ved Magdeburg holder inntil videre stand mot vannmassene, opplyste vaktmannskapene på stedet tirsdag morgen.

Ved Bitterfeld med sine mange kjemiske industrianlegg har situasjonen stabilisert seg, og mange steder kan evakuerte flytte hjem igjen.

Elben er forventet å nå sin topp på 7 meter i dag. Myndighetene tror sandsekkene skal holde den forvokste elva i sjakk.

Men innbyggerne i byen er bekymret. De vet at 80 000 allerede har blitt evakuert i Øst-Tyskland på grunn av flommen. Og at minst 109 mennesker er omkommet.

Redd for å bli robbet

Taxisjåfør Walter Liebherr forteller at hans foreldre venter til siste minutt før de eventuelt drar. De er redd for at noen kan rundtstjele dem:

- Koffertene deres er allerede i mitt hus om dikene springer lekk. Jeg må hente dem om noe skjer, sier mannen til AP.

Ungarn reddet

I går nådde elva Donau sin topp i Budapest, som heldigvis slapp unna store ødeleggelser.

Elva har ødelagt en rekke veier, toglinjer, bruer, butikker og privathjem i Tyskland, Østerrike, Tjsekkia og Slovakia.

Landene står nå foran en storopprydning som kommer til å koste minst 20 milliarder euro. Finværet som er meldt i Europa de kommende dagene gjør at folk har begynt å tenke på å rydde og komme videre.

Tysklands kansler Gerhard Schröder sa mandag at han utsetter planene om skatteletter for neste år til 2004. Han frigir dermed 7 milliarder til flomreparasjoner.

Når Jugoslavia

Myndighetene i Praha inspiserte i går flomskadde bygninger langst elva Vltava. Tre bygninger har kollapset de siste dagene. 158 hus ble sjekket av eksperter i Karlinområdet, og 58 av disse var ødelagt. 28 bygninger kan ende opp med å måtte rives.

Den tyske miljøvernminsteren Jürgen Trittin planlegger nå å besøke Tsjekkkia. Der har en fabrikk som oppbevarer giftige kjemikaler muligens lekket dioksin, kvikksølv og andre dødelige kjemikalier i Elben.

Donau er ventet å ramme Jugoslavia de neste dagene. Myndighetene der håper de har tatt nok forhåndsregler og at barrierene holder slik at flombølgen holdes på trygg avstand.

FLOMMEN TRUER ØSTLIGE DELER AV TYSKLAND:</B> Det er også ventet at Jugoslavia får flomvannet over seg i løpet av de neste dagene.
<B>NÅ STARTER OPPRYDDINGEN:</B> Det er spådd finvær framover i Europa. Her ser du hvordan en vei ser ut etter at Moldau har vært gjennom den. Bildet er fra i går, og er tatt i byen Grimma i Øst-Tyskland.