Flommen truer drikkevannet

I Mosseregionen renner kloakken rett i drikkevannskilden Vansjø, og et sykdomsutbrudd har fått Statens næringsmiddeltilsyn til iverksette økt kontroll av drikkevannet på Sør- og Øst-Norge, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbruddet ble meldt fra Nord-Aurdal, hvor en brønn trolig var årsak til sykdommen.

Næringsmiddeltilsynet frykter at store mengder forurenset overflatevann skal finne veien til vannkilder og rørsystemer. Tilsynets lokalkontorer skal derfor varsle vannverkseiere om den økte risikoen og be dem ta kontroller av ledningsnett og og vannprøver oftere.

- Vi mente det var riktig at våre lokalkontorer ble gjort kjent med situasjonen. Vi prøver å være litt på tå hev, men det er ingen dramatikk i dette. Men det er viktig at vi ikke sovner på gamle rutiner, sier rådgiver Bjørn Gondrosen i Statens næringsmiddeltilsyn til Aftenposten.

Møkk rett i drikkevannet

Kloakk renner nå ut i Vansjø i Mosseregionen på Østlandet der 60 000 mennesker kan få drikkevannet sitt forurenset. Urenset vann renner ut i drikkevannskilden fordi kloakkpumpene er stoppet på grunn av flommen. Selskapet som står for vannforsyningen er bekymret.

- Trolig renner kloakk fra syv kommuner ut i drikkevannskilden, forteller direktør Sverre Gulbrandsen i MOVAR, Mosseregionens selskap for vann, avløp og renovasjon, til Aftenposten.

Foreløpig holder drikkevannet fra Vansjø mål, ifølge Gulbrandsen. De store vannmengdene gjør at konsentrasjonen av møkk er lav og at renseanlegget klarer brasene.

- Vi er mye mer bekymret for situasjonen når dette vannet trekker seg tilbake og vi får normal vannstand, sier Gulbrandsen til Aftenposten. Han regner med at dette kan slå ut til høsten neste år.