Flommens herjinger brer seg nordover

Mer enn fire millioner mennesker var torsdag berørt av flommen i det østlige Tyskland. Vannets nådeløse herjinger når stadig nye byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykter miljøkatastrofe Torsdag gikk katastrofealarmen i byene Magdeburg og Wittenberg, samtidig som vannmassene truet nye bydeler i Dresden og kjemisk industri i Bitterfeld.

Mens befolkningen i Tsjekkias hovedstad Praha så smått kunne tenke på å rydde opp, var faren langt fra over i den tyske delstaten Sachsen.

- Man må regne med problemer med forsyningen av drikkevann og mat. Verken forsyninger eller reparatører kommer fram fordi gater og broer er sperret, sa sjefen for delstaten Sachsens krisestab, Karl Bey.

Ny «Syndflod»

Vannstanden i Dresden nærmet seg raskt rekordnivået fra 1845, på 8,77 meter. Flommen den gang ble kalt syndfloden. Ekspertene våger ikke spå noen bedring i Dresden og omegn før i midten av neste uke.

I Magdeburg, hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt, har rundt 20.000 innbyggere i lavereliggende bydeler fått beskjed om å forlate sine hjem innen lørdag kveld. Fagfolk spår at vannet kan bli stående tre meter over gatenivå i enkelte deler av byen.

I Wittenberg, byen der Martin Luther i sin tid slo opp sine berømte teser på kirkedøren, har myndighetene bestilt 400.000 sandsekker. Torsdag hadde vannstanden nådd 6,18 meter, mot normalt rundt to meter.

Forurensning

I Bitterfeld fikk mange innbyggere bare 15 minutter på seg til å rømme sine hus og leiligheter, etter at flomvannet hadde brutt gjennom et dike, like ved den største ansamlingen av kjemisk industri i det østlige Tyskland.

Det er frykt for alvorlig forurensning dersom flomvannet trenger inn i de rundt 350 kjemiske fabrikkene, med sine underjordiske tanker og store lagerbygninger. Myndighetene vurderte torsdag ettermiddag om alle de 17.000 innbyggerne i Bitterfeld skulle evakueres.

Ved Bitterfeld trengte vannmassene ned i et tidligere dagbrudd - en åpen gruve - som nå er dyrket opp av jordbrukere. Oversvømmelsen i dagbruddet Goitzchke kan føre til forurensning av grunnvannet og dermed av Bitterfelds drikkevann.

Stygge sår

Prahas ærverdige gamleby og mange andre strøk i Tsjekkias vakre hovedstad har stygge står etter flommen i elva som på tysk kalles Moldau. Minst 10 tsjekkere er omkommet i flommen, og skadeomfanget nærmer seg 20 milliarder kroner.

Den tsjekkiske ambassaden i Oslo tilbyr både tsjekkere og nordmenn oppdatert informasjon om flomsituasjonen på en egen nettside, med adressen http://www.mfa.cz/Oslo. Her kan man finne råd for reisende til Tsjekkia og for folk som ønsker å hjelpe flomofre.

Natt til torsdag ble innbyggere i områder nord for Praha, blant annet i byene Decin og Usti nad Labem, evakuert fra sine hjem. Fem lektere slet seg fra sine fortøyninger og var i drift ned Vltavas bielv Labe, der de truet broene i Decin.

Rent vann

I flomområdene i delstaten Sachsen, der Dresden ligger, jobbet rundt 750 medlemmer av hjelpeorganisasjonen Technisches Hilfswerk (THW) med å redde mennesker og materielle verdier. De sørget blant annet for den livsviktige tilgangen til rent drikkevann.

De pumpet også vann ut av Dresdens berømte katedral Frauenkirche, som er blitt bygd opp igjen bit for bit etter at den ble lagt i grus i bombingen under annen verdenskrig.

Vel to mil nordvest for Dresden passerer Elben byen Meissen, og det ble torsdag meldt at deler av den verdenskjente porselensfabrikken var ødelagt. Nervøsiteten var stor i Dessau, som ligger ved Elben 110 kilometer nordvest for Meissen.

Truet kultur

Dessau har rundt 90.000 innbyggere, som nå frykter både for sin personlige sikkerhet og eiendom og for byens store kulturskatter. Blant dem er slottene, parkene og hagene som til sammen danner Dessau-Wörlitzer Gartenreich.

Dette «Hageriket» står på FN-organisasjonen UNESCOs liste over verdens kulturarv.

På denne listen står også hovedkvarteret for Bauhaus, den berømte arkitektur- og brukskunstskolen grunnlagt av Walter Gropius i Weimar i 1919 og flyttet til Dessau i 1935.

Fra Dessau er det i luftlinje 240 kilometer i nordvestlig retning til Hamburg, der Elben renner ut i Nordsjøen. Men elvas buktninger gjør at flomvannet har en mye lenger vei å gå før det når havet.

(NTB)

Innbyggerne i den tyske byen Bitterfeld fyller sandsaekker etter at elva Mulde brøt gjennom en demning torsdag.
VÅTT:Slik ser det ut på Schillerplass i Dresden akkurat nå. Det historiske sentrum står to meter under vann.