Flomrammede søker livsviktig info på Facebook

Sosiale medier har blitt en uunnværlig kilde til informasjon for flomrammede Australiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brisbane (Dagbladet): Til en sjeldenhet så regner det i ellers solfylte Queensland. Brisbane River flommet i dag over og sentrum av byen, samt flere bydeler har blitt evakuert. Samtidig ser regnet ikke ut til å slutte. Fra og med i natt og fram til torsdag er det ventet at flommen vil være på sitt desidert verste.

Det er til dels paniske tilstander. Folk hamstrer mat, veier er stengt, og flere steder fungerer ikke mobilnettet. Dermed har Internett har blitt eneste vei til informasjon. Men selv offentlige myndigheter sliter med å oppdatere befolkningen på nett.

Som eksempel er Queensland sine offisielle trafikkinformasjonssider og politiet i delstaten sine sider på Facebook som i dag var uten oppdateringer over så mye som nærmere to timer. Dette er dyrebar tid når det haster.

Samler folk I løpet av de siste dagene har det derfor dukket opp mange nye dedikerte sider til de ulike bydelene på Facebook, hvor innbyggerne deler sårt viktig info.

En av de er denne for Caboolture, som ligger midt i flomområdet som beveger seg ned fra nord, femti minutter nord for Brisbane. Mange spør her om det er trygt å dra tilbake hit og hvilken vei de kan ta. Noen har også opprettet en egen tråd med oppfordring om å si ifra om noen har ledige senger til de som er rammet.

Rogalendingen Jan Eirik Sør Reime bor i Morayfield, som ligger i det flomrammede Caboolture-området. Bare i dag har det kommet over 60 millimeter nedbør i timen her, folk blir bedt om å holde seg inne og alle butikker er stengt. Samme er mange av veiene. Flommen sniker seg innpå fra flere elver i nærheten. Han tror ikke han kommer seg til jobben i morgen på grunn av stengte veier og nettopp dette fant han info om på Facebook.

Dugnadsånd - Jeg har fått info fra folk som har kjørt de ulike strekningene, blitt oppdatert på ulike evakueringspunkt og fått nyttige tips og lenker til ulike opplysningstjenester. Som nordmann synes jeg det er spesielt godt å kunne få denne informasjonen.

- Jeg har også kunnet bistå andre med info om hvordan det er akkurat her jeg bor.

Han har i dag fått oppleve hvordan en krisesituasjon utarter seg.

- Jeg fikk telefon tidlig i dag fra barnehagen til sønnen min, William, om at jeg snart måtte komme og hente ham fordi barnehagen skulle bli evakuert.

Han kom seg greit dit, men hjemturen med William var verre. En tur som normalt tar 35 minutter, tok hele fire timer. Bruce Highway, som er hovedåra mellom Brisbane og områdene nord for byen, var oversvømt flere steder.

I Queensland: Jan Eirik Sør Reime (t.v), kona Tamara Hoveling og sønnen William. Her i litt muntrere tider. Foto Privat
I Queensland: Jan Eirik Sør Reime (t.v), kona Tamara Hoveling og sønnen William. Her i litt muntrere tider. Foto Privat Vis mer

- Jeg fikk en spesiell fellesskapsfølelse. Alle hadde vi familie vi var bekymret for og ville hjem til. Ingen klarte å ringe fordi nettet var overbelastet og ingen visste helt hvor ille det sto til hjemme. Vi måtte bare vente til elva nådde sitt høyeste, sier Jan Eirik. Han fortsetter:

- Vi oppdaterte hverandre det vi kunne om de siste ødeleggelsene og snakket om familiene våre og om tragedien i Toowomba, sier Rogalendingen som er vant til regn, men ikke sådanne mengder som i Queensland nå.

Etter at han kom hjem har han brukt dagen på å berolige venner og familie hjemme om at alt er bra, gjennom Facebook, samt lest om andre som har lidd felles skjebne.

- Det er utrolig interessant å lese om hva andre opplever og se bildene som kontinuerlig blir postet. Du får et litt annet perspektiv på flommen gjennom enkle sitater på en side i et sosialt nettverk.