Flomtoppen endelig nådd?

I Praha er innbyggerne triste, men fattede. Og utover dagen i dag har en slags optimisme kommet tilbake. Vannstanden i Vltava er åtte meter over det normale, men nå kan toppen endelig være nådd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I hele Tsjekkia er ovr 200 000 mennesker evakuert. I Praha alene har 50 000 måttet forlate hjemmene sine langs elva.

Problemene er selvsagt enorme, men tsjekkerne imponerer likevel med sitt samhold og sin fattethet midt oppe i all elendigheten.

Den frivillige innsatsen er enorm, flere tusen har meldt seg for å fylle og bære sandsekker. Evakueringsarbeidet har etter forholdene vært effektivt.

En hydrolog fortalte det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK i dag at flommen nå trolig har nådd toppen, men at det ennå ville ta timer før vannet begynner å synke.

I så fall vil den historisk unike gamlebyen i Praha klare seg fra store skader i flommen som er den verste på over 100 år.

Men det var nære på. Hadde elva steget en halvmeter til ville ikke barrierene klart å holde stand, og hele gamlebyen ville blii oversvømmet med alle de skader og ødeleggelser det ville medføre.

Riktignok ligger deler av den gamle bydelen Mala Strana under vann, men katastrofen kunne vært mye større, og langt mer uopprettelig om vannet hadde fortsatt å stige ytterligere.

Sikring av menneskeliv har selvsagt første prioritet nå. Men etter hvert, når vannet trekker seg tilbake og det som kan reddes av kulturminner og historiske skatter er tatt vare på, begynner det virkelig krevende arbeidet - gjenoppbyggingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer