Flomtoppen endelig nådd?

I Praha er innbyggerne triste, men fattede. Og utover dagen i dag har en slags optimisme kommet tilbake. Vannstanden i Vltava er åtte meter over det normale, men nå kan toppen endelig være nådd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele Tsjekkia er ovr 200 000 mennesker evakuert. I Praha alene har 50 000 måttet forlate hjemmene sine langs elva.

Problemene er selvsagt enorme, men tsjekkerne imponerer likevel med sitt samhold og sin fattethet midt oppe i all elendigheten.

Den frivillige innsatsen er enorm, flere tusen har meldt seg for å fylle og bære sandsekker. Evakueringsarbeidet har etter forholdene vært effektivt.

En hydrolog fortalte det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK i dag at flommen nå trolig har nådd toppen, men at det ennå ville ta timer før vannet begynner å synke.

I så fall vil den historisk unike gamlebyen i Praha klare seg fra store skader i flommen som er den verste på over 100 år.

Men det var nære på. Hadde elva steget en halvmeter til ville ikke barrierene klart å holde stand, og hele gamlebyen ville blii oversvømmet med alle de skader og ødeleggelser det ville medføre.

Riktignok ligger deler av den gamle bydelen Mala Strana under vann, men katastrofen kunne vært mye større, og langt mer uopprettelig om vannet hadde fortsatt å stige ytterligere.

Sikring av menneskeliv har selvsagt første prioritet nå. Men etter hvert, når vannet trekker seg tilbake og det som kan reddes av kulturminner og historiske skatter er tatt vare på, begynner det virkelig krevende arbeidet - gjenoppbyggingen.

Skadene er beregnet til et stort antall milliarder kriner. Spørsmålet er hvor finansieringen skal komme fra.

Tyskland og Østerrike, som er EU-medlemmer og også sterkt flomrammet, kan muligens få EU-bistand i sitt gjenoppbyggings-arbeid. Riktignok finnes det ikke noe fond for krisehjelp i EU, men det finnes midler beregnet til strukturtiltak som muligens kan komme til anvendelse.

Tsjekkia er verre stilt. Nasjonen er så langt ikke EU-medlem, og må finansiere flomskadene selv. Trolig må den tsjekkiske regjeringen ut på lånemarkedet for å finansiere reperasjoner og gjenopbygging.

Men det er det ingen som bekymrer seg for. Ikke enda.

Nå dreier alt seg om å redde det som kan reddes kan.

EVAKUERT: En eldre kvinne og katten hennes var blant de over 50000 som ble evakuert fra flomområdene i Praha.
STENGT: Et eldre par sitter og ser på ødeleggelsene på undergrunnsbanen i Praha.