Flomtoppen kommer i kveld

Regnet fortsetter å pøse ned over Østlandet, og i hver minste lille fillebekk fosser vannet i strie strømmer. Men ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat kommer flomtoppen først i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange bønder klarer nå knapt å ta seg fram på gjørmete åkrer, og en del har allerede vinket farvel til mulighetene for å få opp siste del av avlingen.

Verst i Aust-Agder

- Det er verst i Aust-Agder og Telemark, der går det mot tiårsflom. Men i nedre deler av Hedmark og Oppland, samt Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus ventes det mellom middel- og tiårsflom, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen i NVE til Dagbladet.

Ikke mer å skade

Jo lenger ned mot kysten man kommer, jo hardere rammer vannmassene.

Verst er det ventet å bli i nedre deler av Nidelva i Aust-Agder, og en viss bekymring råder det også når det gjelder innsjøen Hjellevann i Skien. I Skiensvassdraget tappes det nå kontrollert vann for å hindre at innsjøene stiger over sine bredder.

Også i Drammenselva tappes det nå vann for å hindre oversvømmelser.

- Men så mye mer skader enn det vi allerede fikk forrige uke og ved de forrige flommene i oktober, er det nok ikke snakk om. For bøndene er det ikke så mye mer igjen å skade, sier Skaugen.

Litt opphold, men...

Værmeldinga kan imidlertid tyde på et kortvarig lysglimt i tilværelsen på Østlandet. For i dag varsler Storm Weather Center små forandringer - med andre ord regnbyger sør for Stad og Dovre i dag.

Tirsdag og onsdag meldes det derimot om «ganske bra vær» i Sør-Norge, det vil si oppholdsvær, før et nytt lavtrykk ventes å feie inn over landsdelen.

Så det er ikke lurt pakke vekk gummistøvlene riktig ennå.