Flomtoppen nås i dag

SKIEN (Dagbladet): Flomfaren er ennå ikke over i flere av våre store vassdrag. I Telemarksvassdraget steg vannstanden siste døgn med over en halv meter. Det er kommet betydelig mer regn enn prognosene varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NVE tror flomtoppen er nådd i løpet av dagen, men kommer det mer nedbør enn ventet, kan det gå galt en rekke steder.

Det er særlig i området nord for Notodden der Heddøla og Tinnelva møter Heddalsvannet, at situasjonen var kritisk i går. Bare 15- 20 cm var igjen før Notodden Flyplass ble oversvømt.

Frykt i Telemark

Storflommen som det siste døgnet har herjet i mindre vassdrag over store deler av Østlandet, var i går på retur, melder flomvarslinga hos NVE. I de største vassdragene fortsatte vannstanden å stige.

Øst-Telemarken Brukseierforening frykter nå at magasinene på Møsvann og i Tinnsjøen skal fylles helt opp.

Den nesten 500 meter dype Tinnsjøen er selve «låsen» i Telemarksvassdraget. Så lenge man har noe å gå på her, vil storflom kunne unngås.

- Det er bare en liten halvmeter igjen nå. Først i løpet av fredag ser vi om toppen faktisk er nådd, sier direktør Nikolai Østhus til Dagbladet.

Kritisk

- Kommer det en nedbørsmengde lik den prognosen vi nå har, ca fem millimeter, så blir det bare middelflom i hovedvassdragene. Kommer det mer, kan situasjonen bli kritisk, sier hydrolog Turid-Anne Drageseth til Dagbladet.

Det er særlig Østlandet vest for Oslo som nå er utsatt, etter at flomtoppen trolig ble nådd i de østlige områdene i går.