Flomvann truer kjemiske fabrikker

Mens flomtoppen ble nådd i Dresden lørdag, truet Elbens vannmasser flere kjemiske industrianlegg i den tidligere østtyske byen Bitterfeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bitterfelds 16.000 innbyggere evakuerte byen natt til lørdag, da det viste seg at sandsekker ikke klarte å holde vannet borte. Hjelpemannskaper måtte frakte de siste innbyggerne ut med gummibåter lørdag. De var blitt igjen i byen i håp om at demningene ville holde, men måtte til slutt hjelpes ut.

Det var stor uro for at vannmengdene kunne føre til alvorlige utslipp fra flere av Bitterfelds kjemiske fabrikker. Myndighetene i Bitterfeld var fortsatt optimister lørdag, og håpet at vannet skulle slutte å stige før det nådde fabrikkområdene. Bitterfeld har 350 kjemiske fabrikkanlegg, og var den største i sitt slag i det tidligere Øst-Tyskland. Området var også kjent som det mest forurensede i Øst-Tyskland.

Ifølge driftsledelsen ved fabrikkanleggene er det farlige materialet godt sikret mot vannmassene. Men miljøverngrupper som Greenpeace er kritiske, og anklager myndighetene for å bagatellisere faren.

Flomtopp

I Dresden kunne imidlertid folk glede seg over at flommen nådde toppen lørdag. Flomvannet hadde da steget til 9,4 meter. Håpet var at vannet så smått ville begynne å synke igjen. Men den historiske gamlebyen sto allerede under vann da myndighetene endelig kunne komme med gladmeldingen om at marerittet så ut til å være på retur.

100.000 mennesker er evakuert, og halve byen var fortsatt uten strøm lørdag. Mat og vannmangel begynte også å melde seg.

Dresdens ærverdige operahus er påført store ødeleggelser og kunstgallerier står under vann. Men bygningene og byens kunstskatter vil ikke få varige skader, kunne eksperter opplyse lørdag. Ifølge en talskvinne for operaen har folk jobbet døgnet rundt for å berge kulturskattene. Vannpumpene har gått for fullt, og talskvinnen sa at Rubens- og Rembrandt-galleriene ble pumpet i dette øyeblikk.

Rundt 40.000 mennesker er blitt hjemløse på grunn av flommen.

Verste på 500 år

Flommen er den verste som har rammet Dresden på 500 år, byen må helt tilbake til den store flommen i 1501 for å kunne minnes noe lignende.

Til sammen 15 mennesker har mistet livet i Tyskland i forbindelse med flommen, 11 av dem i Sachsen. Det siste offeret var en 56 år gammel mann som døde mens han lette etter eiendeler i kjelleren i sitt flomrammede hus i Dresden. Tyske myndigheter frykter at dødstallet kan stige kraftig, for fortsatt er 21 mennesker savnet.

I Europa er minst 90 mennesker døde etter flombølger den siste uken, som har vært verst i Tyskland, Russland, Østerrike og Tsjekkia.

Sandsekker

Lenger nordvestover langs elven forberedte innbyggerne i Magdeburg og i Martin Luthers hjemby, Wittenberg, seg på flommen som er ventet søndag eller tidlig mandag.

Overalt langs Elbens bredder var situasjonen den samme. Frivillige og soldater flokket til for å hjelpe til med å bygge barrikader og demninger mot vannet. Samtidig forsøkte folk å redde seg selv og sine eiendeler over på tørr og sikker grunn i påvente av vannmassene.

Mange steder slapp man opp for sandsekker, og gammeldagse hamp- og vinylsekker fra kommunistperioden ble tatt fram igjen og fylt opp.

Det endelige omfanget av skadene vil først komme for en dag når vannet har trukket seg mer tilbake, opplyser Dresdens myndigheter.

(NTB)

FLOMSIKRER:Soldater og frivillige forsterker et dike ved Bitterfeld med sandsekker.