RØDT VARSEL: Flomvarselet for Trysilvassdraget heves nå til nivå fire, eller rødt nivå. Dette bildet ble tatt i går. Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune Flom Trysil
RØDT VARSEL: Flomvarselet for Trysilvassdraget heves nå til nivå fire, eller rødt nivå. Dette bildet ble tatt i går. Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune Flom TrysilVis mer

Flomvarsel heves til rødt nivå for Trysilvassdraget

Hundreårsnivå på flommen, og vannstanden stiger fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det nå blir litt tørrere og kaldere i de fire mest flomrammede fylkene Oppland, Hedmark, Akershus og Østfold, er ikke storflommen over.

- Kritisk - Trysilvassdraget er vel mest kritisk. Der ligger vi nå på et nivå rundt hundreårsflom, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.

Vannstanden kommer til å fortsette å stige utover dagen, kanskje også i morgen, tirsdag, forteller Væringstad, som snakket med Dagbladet nå i formiddag, mens NVEs flomvarsel var i ferd med å bli oppdatert.

- For Trysilvassdraget vil flomvarselet bli oppgradert til nivå fire. Der er det passert grensa for rødt nivå, sier Væringstad.

Dette er det høyeste nivået på NVEs flomvarsel, som ifølge Væringstad bare har blitt tatt i bruk én gang tidligere i år.

Væringstad sier at det nå er flomskader en god del steder ved Trysilvassdraget.

- Det er mange bønder som nå har fått oversvømt jordene.

På retur Han forteller at flomvarselet ellers i Hedmark fortsatt vil være på nivå tre.

I de flomtruede og -rammede områdene ellers på Østlandet ventes nå vannmassene å trekke seg tilbake, selv om vannstanden i Mjøsa og Øyeren vil fortsette å stige utover i uka på grunn av størrelsen på disse innsjøene.

- Nå er det meldt lite nedbør i stort sett hele landet de kommende dagene, og litt kjøligere vær, så vi venter at det vil snu og gå ned i de fleste vassdragene, sier Væringstad til Dagbladet.