UVÆR:  Lavtrykk fra Atlanterhavet fører til mye nedbør, snøsmelting, flom, snøskred og vanskelige kjøreforhold i ulike deler av landet. Foto: Frank Optun Smedegaard og Erik Schrøder/Scanpix, Hallgeir Lillegård/Dagbladet
UVÆR: Lavtrykk fra Atlanterhavet fører til mye nedbør, snøsmelting, flom, snøskred og vanskelige kjøreforhold i ulike deler av landet. Foto: Frank Optun Smedegaard og Erik Schrøder/Scanpix, Hallgeir Lillegård/DagbladetVis mer

Flomvarsel, storm, mye nedbør, vanskelige kjøreforhold og snøskredfare

De dårlige nyhetene står i kø på værfronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av landet er nå kledd i hvitt, men det vil fort endre seg. For nå står lavtrykkene i kø for å komme inn over Norge fra Atlanterhavet. Følgene blir mange, både i øst, vest, midt og nord.

Storm, flom og snøskred Tirsdag vil et lavtrykk komme inn over Vestlandet og Nord-Norge. Det bringer med seg storm, mye nedbør, væromslag og flomfare.

- Vi får en formidabel temperaturøkning på Vestlandet og i Trøndelag, med i overkant av åtte plussgrader i de laveste områdene. Da vil snøen smelte. Og når vi i tillegg får mye nedbør, blir det oversvømmelser, sier vakthavende statsmeteorolog Jørgen Grønneberg ved Meteorologisk institutt i Bergen.

På grunn av nedbøren og snøsmeltingen, har NVE har sendt ut flomvarsel for Trøndelag, Sogn og Fjordane, Nordland og Møre og Romsdal fra tirsdag av.

Snøsmeltingen gir også snøskredfare i Nordland, Ofoten og Lofoten, samt tidvis på Helgeland, Saltfjellet og Salten.

- Det er stor snøskredfare i Nordland på grunn av mildværet. Det ligger en halvmeter snø i terrenget, og når vi får denne temperaturstigningen blir det snøskredfare, sier vakthavende statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Temperaturstigningen og mye nedbør kan også gi vanskelige kjøreforhold.

Ny storm onsdag Men det slutter ikke der.

- Det er det første uværet som er på vei inn, og så står lavtrykkene i kø, sier Granan i Oslo.
 
Onsdag kommer en ny storm inn over Vestlandet og Nord-Norge. Denne gangen rammes Nord-Norge hardest, og det er vinden som er problemet.

- Det som er interessant da er vinden, for den store temperaturøkningen har vi jo allerede fått. Da kan vi få storm, sier meteorolog Grønneberg i Bergen.

Mesteparten av vinden vil merkes nord for Stad og opp til Rørvik, hvor det kan blåse opp til full storm. Noe av stormen fra onsdag vil også henge igjen på torsdag.

Vanskelige kjøreforhold sørover Men det er ikke bare nordover i landet at det vil bli problemer.

- Østafjells ser ut til å lure seg unna stormene. Men det kan komme frysende nedbør, som gir vanskelige kjøreforhold, sier meteorolog Granan.

Fra tirsdag ettermiddag kan det bli vanskelige kjøreforhold Østafjells på grunn av overgang til regn i høyere strøk, og frysende regn i lavere strøk. Dette gjelder Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark, hvor kjøreforholdene kan bli vanskelige.

 SNØSKREDFARE:  Snøsmeltingen gir også snøskredfare i Nordland, Ofoten og Lofoten, samt tidvis på Helgeland, Saltfjellet og Salten. Her fra et snøskred ved Veitastrondvatnet i Sogn og Fjordane. Foto: John Molland / Scanpix
SNØSKREDFARE: Snøsmeltingen gir også snøskredfare i Nordland, Ofoten og Lofoten, samt tidvis på Helgeland, Saltfjellet og Salten. Her fra et snøskred ved Veitastrondvatnet i Sogn og Fjordane. Foto: John Molland / Scanpix Vis mer