Flomvarselet kraftig redusert

Men sola titter ikke frem helt ennå.

INGEN FLOM: Men regnet gir seg ikke helt ennå. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
INGEN FLOM: Men regnet gir seg ikke helt ennå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enorme mengder regn har de siste dagene skapt flomkaos i deler av Sverige. Regnværet så ut til å bevege seg mot Norge, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut flomvarsel for Øst- og Vestlandet. I Hedmark var det varslet oppimot 70 millimeter med regn.

Sola har ingen planer om å titte frem ennå, men flomvarselet og nedbørsprognosene er noe redusert fra i går. NVE melder nå at vannføringene sannsynligvis ikke vil overskride en toårsflom.

- Flomvarselet er noe dempet i forhold til i går, men det vil komme lokalt kraftige regnbyger, og flere steder kan det komme 30-35 millimeter med regn, sier Børje Johansson, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Han forteller at regnet gjør mest skade når det kommer mye på kort tid, og at Hedmark og Oppland ser ut til å få mest nedbør i løpet av dagen.

Regnværet fortsetter Selv om den store flommen uteblir vil det ustabile været i Sør-Norge fortsette ut uka og inn i neste uka.

De kystnære områdene får det beste været, og mot helgen kan vi håpe på litt lengre perioder med sol.

- Starten på neste uke ser også ganske bra ut. En svak høytrykksrygg skal passerte Sør-Norge, før det igjen blir erstattet av et lavtrykk i midten av uka, sier Arild Mentzoni, vakthavende meteorolog ved langtidsvarslinga på Meteorologisk Institutt.

- Dessverre er det ikke noe som tyder på at vi får et stabilt høytrykk i nærmeste fremtid, sier han.

Bedre i nord Også i Midt-Norge er visa den samme: ustabilt vær, men litt bedre utsikter langs kysten. Nordlendingene ser ut til å stikke av med det beste været i landet, men de store sommertemperaturene blir det likevel ikke.

- Det ser ut til å bli ganske rolige vindforhold resten av uka. Morgendagen starter fint, men ender med litt regn. På torsdag og fredag blir det litt regn, men lange perioder med sol i nord, sier Mentzoni.

Og mens folk i sør kan håpe på litt bedre vær til helgen, vil lørdag og søndag preges av regn og byger i nord.

SOMMERREGN: Det regner over store deler av landet i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SOMMERREGN: Det regner over store deler av landet i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer