UVÆR: Det blir en bløt og vindfull start på høstferien for sørlendingene i dag. Arkivfoto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
UVÆR: Det blir en bløt og vindfull start på høstferien for sørlendingene i dag. Arkivfoto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

VÆRVARSELET:

Flomvarselet på høyeste nivå. Styrt­regn og sommervarme i høstferien

Rødt flomvarsel i Agder-fylkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir en våt forblåst start på høstferien for en god del nordmenn. Både Sørlandet, Rogaland og Telemark kan få voldsomme mengder regn - helt på grensa til ekstremvær, ifølge meteorologene.

Fram til mandag morgen kan det komme over 200 millimeter regn på Sørlandet. I går sendte Norges meteorologiske institutt ut obs-varsel.

- Prognosene tyder på at det kan bli våtere enn vi trodde i går, sier statsmeteorolog Per Egil Haga lørdag formiddag.

- Det er særlig Sørlandet som får mye nedbør, og det blir også mye på Vestlandet. Vinden kommer sør-sørøstfra, mens nedbøren kommer vestfra - dette blir liggende stasjonært over Agder-fylkene utover dagen i dag og natt til i morgen. Det er er ganske kraftig nedbør i dette systemet, og det har allerede kommet mye nedbør, sier Haga til Dagbladet.

Klokka 10 i dag hadde det over Byglandsfjord i Setesdal i Aust-Agder kommet 35,8 mm nedbør, mens det på Lista fyr hadde kommet hele 70 mm.

- Det ligger an til at det fortsetter med samme intensitet flere timer, før det roer seg utover ettermiddagen og kvelden. Jeg antar at det i disse områdene kan komme 100-150 mm nedbør. Det blir litt tørrere på søndag, men kommer inn et nytt nedbørområde og blir fortsatt påfyll av nedbør i det samme området. Mandag morgen kan det ha kommet over 200 mm enkelte steder.

Flomfare

De store nedbørsmengdene vil føre til stigende vannføring i vassdragene, og Norges vassdrags- og energidirektorat har valgt å oppjustere flomvarselet. Først ble det oppjustert til oransje nivå - det nest høyeste nivået, for både Rogaland, de to Agder-fylkene og Telemark.

I dag er situasjonen så alvorlig at varselet er oppjustert til rødt nivå. NVE mener Mandalsvassdraget og Arendalsvassdraget er mest utsatt. I Otra ventes ikke vannføringen å nå rødt nivå.

Det betyr at sørlendingene kan vente svært mange skredhendelser, der flere kan få store konsekvenser. Det er også grunn til å forvente omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.

Skredfare

- Det vil nok kunne bli utfordringer med bekker som kan bli til elver, og elver som oversvømmes. Det kan bli skader ut av det, sier Haga.

Mye regn lørdag kan også føre til økt jordskredfare, som er på oransje nivå. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy.

Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatt og NVE anbefaler at dreneringsveier og stikkrenner blir renset. I vassdrag med stor vannføring kan det føre til erosjon av jordmasser ved foten av skråninger, og mindre utglidninger.

Sommer i nord

Mens sørlendingene nok bør holde seg innendørs, er det tilløp til sommertemperaturer i nord.

- Det kommer et høytrykk fra Russland, som gir en varm luftstrøm over store deler av nordområdene. De ligger veldig gunstig plassert, der er det fine temperaturer, sier Per Egil Haga.

- Hvor fine?

- Det er over 20 grader enkelte steder i Nordland. I Lyngen i Troms har det vært målt 18,4 grader i dag, så det er sommerlige temperaturer i den nordligste delen av landet.