Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Florence nedgradert, men fortsatt livsfarlig og uforutsigbar

Orkanen Florence er svekket, men oppfører seg uforutsigbart. Den er ventet inn til kysten av North Carolina natt til fredag.

SVEKKET: Orkanen Florence er svekket, men oppfører seg uforutsigbart. Den er ventet inn til kysten av North Carolina natt til fredag. Foto: NASA/REUTERS
SVEKKET: Orkanen Florence er svekket, men oppfører seg uforutsigbart. Den er ventet inn til kysten av North Carolina natt til fredag. Foto: NASA/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Florence er nedgradert fra en kategori 4-orkan til kategori 2, men blir fortsatt omtalt som ekstremt farlig og livstruende, med vinder opp til 175 kilometer i timen. Kraftig vind og enorme bølger kan slå inn over land med ødeleggende kraft og forårsake storflom.

Orkanens bevegelsesmønster skaper hodebry for den amerikanske værvarslingstjenesten. Normalt klarer ekspertene å forutsi med ganske stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men ikke med Florence.

Unormal oppførsel

Lokale værsystemer som ellers opptrer som en mur, og dytter innkommende orkaner i en forutsigbar retning, opptrer ikke normalt i området ved North og South Carolina.

– Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan. Florence er en underlig skrue, sukker Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia.

Til sammen er over ti millioner mennesker bosatt i områder som trolig vil rammes av orkanen. Florence er ventet å bevege seg tett opp til kysten, eller litt inn over land, i løpet av natt til fredag eller fredag formiddag (norsk tid).

Stille før stormen

Torsdag morgen var det bokstavelig talt stille før stormen i havnebyen Charleston i South Carolina. Gatene var folketomme og butikkene tildekket med sponplater og gitre. I det potensielle nedslagsfeltet varsler det nasjonale orkansenteret at deler av North Carolina kan få mellom 50 og 75 centimeter med regn, kanskje 100 centimeter på utsatte steder.

Blir orkanen liggende og sirkulere rett ute i havet, vil den presse enorme mengder vann inn over land.

Like før midnatt amerikansk tid befant ekstremværet seg 445 kilometer øst for North Carolina. Den beveger seg i nordvest retning med en fart på 28 kilometer i timen.

Onsdag måtte enda en delstat erklære unntakstilstand. Georgias guvernør Nathan Deal erklærte unntakstilstand i hele delstaten. Det er også gjort i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!