ORKAN: De ytre delene av orkanen Florence har truffet kysten sørøst i USA. Foto: AP Photo/Alex Brandon
ORKAN: De ytre delene av orkanen Florence har truffet kysten sørøst i USA. Foto: AP Photo/Alex BrandonVis mer

Florence treffer USAs østkyst: - En orkan som kan ta liv

De ytre delene av orkanen Florence har truffet kysten sørøst i USA. Uværet er svekket, men stormflo og ekstremregn kan forårsake store ødeleggelser.

På øyene som kalles Outer Banks, rant det vann i gatene midt på dagen torsdag lokal tid.

Inne på fastlandet, i byen Wilmington, fløy det biter av planter vannrett mellom trærne. Og vinden ble gradvis sterkere.

Florence var tidligere en orkan i kategori 4, men den er nå nedgradert til kategori 2. Den har vindstyrker på opptil 46 meter per sekund.

Selv om vinden ikke lenger er like ekstrem, frykter amerikanske meteorologer store skader. De største truslene er trolig stormflo og ekstremt kraftig regn.

- Vær på vakt. Dette er en kraftig orkan som kan ta liv. I dag blir trusselen virkelighet, advarer North Carolinas guvernør Roy Cooper.

ORKAN: Meteorolog Brett Adair rapporterer om størrelsen og omfanget av orkanen «Florence» fra North Carolina, USA. Video med tillatelse: CNN Vis mer

- Handler om størrelsen

Orkanens øye kan treffe kysten ved grensa mellom North Carolina og South Carolina fredag morgen lokal tid. Uværet ventes å bli liggende ved kysten lørdag, og vannstanden kan stige nesten 4 meter.

FLORENCE: Et foto tatt fra Den internasjonale romstasjonen ISS viser orkanen Florence som er på vei over Atlanterhavet mot den amerikanske østkysten. Foto: NASA / AP / NTB scanpix
FLORENCE: Et foto tatt fra Den internasjonale romstasjonen ISS viser orkanen Florence som er på vei over Atlanterhavet mot den amerikanske østkysten. Foto: NASA / AP / NTB scanpix Vis mer

Enkelte steder er det varslet 1 meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

- Det handler i realiteten om størrelsen på denne stormen, sier Ken Graham, direktør ved USAs nasjonale orkansenter.

- Jo større og langsommere stormen er, jo større er trusselen og konsekvensene.

ORKANENS ØYE: Det er ventet at orkanens øye skal treffe kysten ved grensa mellom North Carolina og South Carolina fredag morgen lokal tid. Foto: Google maps/skjermdump
ORKANENS ØYE: Det er ventet at orkanens øye skal treffe kysten ved grensa mellom North Carolina og South Carolina fredag morgen lokal tid. Foto: Google maps/skjermdump Vis mer

Vekker minner om Harvey

De voldsomme varslede nedbørsmengdene har fått mediene til å sammenligne Florence med orkanen Harvey, som rammet Texas i fjor.

Enkelte steder utenfor Houston falt det 1,5 meter nedbør. En av årsakene var at Harvey ble liggende lenge stille, mens regnet høljet ned.

Resultatet ble katastrofale flomskader. Nærmere 90.000 boliger ble påført skader, og minst 70 mennesker mistet livet. Det ble anslått at gjenoppbyggingen kunne koste en sum tilsvarende over 1.000 milliarder kroner.

Nå anslår værvarslingsselskapet Accuweather at Florence kan forårsake ødeleggelser for opptil 500 milliarder kroner. Og det er flomvannet som ventes å gjøre størst skade.

- Underlig skrue

Florence' bevegelsesmønster har skapt hodebry for amerikanske værvarslere. Normalt klarer ekspertene å forutsi med ganske stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men slik har det ikke vært denne gangen.

Lokale værsystemer som ellers opptrer som en mur og dytter innkommende orkaner i en forutsigbar retning, har ikke oppført seg normalt i områdene ved de to Carolina-delstatene.

- Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan. Florence er en underlig skrue, sier Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia.

Minst 5 millioner mennesker bor i områder som kan bli rammet av orkanen. Rundt 1,7 millioner har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere.