Florida- og Michigan-delegatene får bare halv stemme

Spikeren i kista for Hillary?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det demokratiske partiet har løst striden om nominasjonsvalgene i Florida og Michigan. Hillary Clinton fikk ikke gjennomslag for at delstatenes delegater skal få full stemmerett ved landsmøtet.

En arbeidsgruppe i partiet kom lørdag kveld fram til at alle delegatene fra de to delstatene likevel skal få stemme på landsmøtet i august, der det blir formelt avgjort hvem som blir partiets presidentkandidat ved valget. Delegatene får imidlertid bare en halv stemme hver.

Hillary Clinton ønsket at delegatene i Florida og Michigan skulle få full stemmerett på landsmøtet.

Målstreken flyttet

Lørdagens beslutning betyr at det magiske antallet delegater som skal til for å sikre nominasjonen, har økt fra 2026 til 2118. Obama mangler nå 66 delegater for å passere målstreken foran de tre siste nominasjonsvalgene søndag og tirsdag.

Clinton får med seg 105 delegater fra Florida og 69 fra Michigan, men disse får bare en halv stemme hver på landsmøtet. Obama får med seg 67 delegater fra Florida og 59 delegater fra Michigan, som også bare får en halv stemme hver.

Lørdagens vedtak innebærer at Obamas fortsatt har et solid forsprang i kampen om å bli partiets presidentkandidat til valget i begynnelsen av november.

Straff

SPILTE SITT SISTE KORT: For Hillary Clinton har striden rundt Florida- og Michigan-stemmene vært halmstrået hun har klamret seg til den siste tida. Avgjørelsen om at de to delstatenes delegater bare får halv stemme, er nok et nederlag for New York-senatoren bare få dager før primærvalgprosessen avsluttes. Foto: THAIS LLORCA/EPA/SCANPIX
SPILTE SITT SISTE KORT: For Hillary Clinton har striden rundt Florida- og Michigan-stemmene vært halmstrået hun har klamret seg til den siste tida. Avgjørelsen om at de to delstatenes delegater bare får halv stemme, er nok et nederlag for New York-senatoren bare få dager før primærvalgprosessen avsluttes. Foto: THAIS LLORCA/EPA/SCANPIX Vis mer

Det demokratiske partiet hadde i utgangspunktet ekskludert Florida og Michigan fra nominasjonsprosessen fordi de to delstatene trosset partiledelsen og framskyndet sine nominasjonsvalg mer enn tillatt.

Ingen av de to kandidatene førte valgkamp i de to delstatene, men Clinton satte sitt navn på stemmeseddelen i Michigan.

Hillary Clinton støttet opprinnelig straffen som ble ilagt de to delstatene. Men i ettertid har Clinton, som vant i begge delstatene, argumentert hardt for å få nominasjonsvalgene i de to delstatene godkjent som tellende.

(NTB)

Florida- og Michigan-delegatene får bare halv stemme
Florida- og Michigan-delegatene får bare halv stemme
STJAL CLINTONS SISTE TRUMFKORT: Også Obama får med seg halve stemmer fra Florida og Michigan. Med kompromissforslaget klarer ikke Hillary - som vant begge delstatene - å ta igjen så mye av Illinois-senatorens forsprang som hun har ønsket.