KAMPEN OM FLORIDA: Orlando er den andre største byen i Florida, delstaten som har vært en viktig vippestad i det amerikanske presidentvalget. Arbeiderne til Hillary Clinton og Donald Trump hadde allerede startet kampen om Florida da terrorangrepet skjedde. Foto: Jeff Swensen og Rick Friedman / NTB Scanpix
KAMPEN OM FLORIDA: Orlando er den andre største byen i Florida, delstaten som har vært en viktig vippestad i det amerikanske presidentvalget. Arbeiderne til Hillary Clinton og Donald Trump hadde allerede startet kampen om Florida da terrorangrepet skjedde. Foto: Jeff Swensen og Rick Friedman / NTB ScanpixVis mer

Florida ble åstedet for USAs verste masseskyting. Nå starter en annen kamp

Vippestaten kan igjen bli avgjørende. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORLANDO (Dagbladet): - Florida har vært den største vippestaten i de siste fire valgene, påpeker universitetslektor og valgekspert Christopher Galdieri ved Saint Anselm College.

Og nå har staten blitt sentrum for landets verste masseskyting noensinne.

I 2000 ble Florida avgjørende for presidentvalget, da 537 stemmer som skilte George W. Bush og Al Gore. I 2012 stemte 8,3 millioner i Florida, men bare 73 000 stemmer skilte Barack Obama og Mitt Romney.

De siste meningsmålingene viser dødt løp mellom Hillary Clinton og Donald Trump i den avgjørende vippestaten.

Mens sårene etter terrorangrepet leges, starter kampen om Florida.

Innbyggerne i Orlando

Da angrepet skjedde, trodde republikaneren Cristian Riviera (22) at dette skulle bli et vendepunkt i valgkampen. Det gjør han ikke lenger. Han skal stemme på Donald Trump, går på kurs for å skaffe seg våpen og kommer fra en familie hvor alle har det.

- Jeg tror ikke dette vil endre valget, for fra dag én, før de engang hadde telt opp alle likene, hadde begge kandidatene staket ut sin kurs, sier Riveria til Dagbladet.

STOLTE REPUBLIKANERE: Innbyggerne i Orlando, Floridas nest største by, er sterkt påvirket av terroangrepet. Om fem måneder skal USA velge sin nye president. Victoria Nino (23) og Christian Rivera (22) er begge republikanere og er opptatt av amerikanernes rett til å eie våpen. Massakren i Orlando har ikke endret deres syn på våpenkontroll. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOLTE REPUBLIKANERE: Innbyggerne i Orlando, Floridas nest største by, er sterkt påvirket av terroangrepet. Om fem måneder skal USA velge sin nye president. Victoria Nino (23) og Christian Rivera (22) er begge republikanere og er opptatt av amerikanernes rett til å eie våpen. Massakren i Orlando har ikke endret deres syn på våpenkontroll. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump har ikke villet endre våpenlovningen, Hillary har kjempet for strengere regler. Begge står på sitt etter Orlando-massakren. Riviera står foran et blomsterhav til minne om terrorofrene og sier han tror det ikke bare er å bytte side nå etter masseskytingen. Politikerne konkluderte jo på sine synspunkter før ofrene engang var identifisert, sier han.

100 meter lenger bort står to demokrater og er enige.

DEMOKRATER: Brian Dougherty (37) og Angela Dougherty (36) vil ha strengere regler for å kjøpe våpen, men ser vanskelig for seg at massakren kan ha endret våpentilhengernes syn på våpenkontroll. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEMOKRATER: Brian Dougherty (37) og Angela Dougherty (36) vil ha strengere regler for å kjøpe våpen, men ser vanskelig for seg at massakren kan ha endret våpentilhengernes syn på våpenkontroll. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi tror på det vi tror på, på våpenkontroll, men den andre siden er sikkert like standhaftige i sine synspunkt, sier Angela Daugherty (36).

Hun er ikke sikker på om våpentilhengere faktisk kan endre mening på grunn av masseskytingen.

- Jeg kan ikke si at jeg håper at det endrer valgkampen, eller at jeg tror det vil gjøre det, for vi har ikke noe valg. Det må skje noe på våpenkontroll, sier hun.

- Våpenkontroll er så godt vevet inn i folks forestilling om det å være amerikansk at det er vanskelig å engang starte en diskusjon om å endre noe, påpeker mannen hennes, Brian Daughtery (37).

En viktig vippestat

stenge grensene: Den omstridte presidentkandidaten lovet et funksjonelt invandringssystem etter terroren i Orlando. Talen ble holdt i byen Manchester i New Hampshire. Video: CNN Vis mer

Staten Florida har hele 29 valgmenn, et høyt innbyggertall og har skiftet mellom demokrater og republikanere de siste fire valgene. På meningsmålingene ligger Clinton i snitt to prosentpoeng foran Trump.

- Florida kan være veldig viktig og har fått en nesten mytisk status på grunn av ettertellingen i 2000, sier den amerikanske valgeksperten Galdieri.

På grunn av valgmenn-ordningen ble George W. Bush president i USA i 2000, selv om Al Gore hadde flest stemmer på landsbasis. I Florida måtte de fintelle stemmene, og Bush ble president.

ROPER PÅ HJELP FRA TRUMP: To Trump-tilhengere stilte seg opp med skilt og ropert utenfor Orlando-terroristens hjem i Florida. Video: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Det lå allerede an til å bli et dramatisk valg i Florida da terroren skjedde.

- Normalt når det skjer slike ting, og folk føler seg truet, ser de etter noen som presenterer seg som sterk, som Donald Trump har gjort. Meningsmålinger viser imidlertid at reaksjonen hans var for hard og ikke veldig presidentaktig. Og det hjelper Clinton, sier Galdieri.

KAN BLI AVGJØRENDE: Universitetslektor Chris Galdieri ved St. Anselm College sier terroren vil kaste en lang skygge over valget i Florida. På landsbasis tror han imidlertid vi må vente til november for å se hva som blir viktigst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN BLI AVGJØRENDE: Universitetslektor Chris Galdieri ved St. Anselm College sier terroren vil kaste en lang skygge over valget i Florida. På landsbasis tror han imidlertid vi må vente til november for å se hva som blir viktigst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Jeg setter pris på gratulasjonene for å ha hatt rett på radikal islamistisk terrorisme. Jeg vil ikke ha gratulasjoner, jeg vil ha tøffhet og aktsomme», skrev Trump på Twitter rett etter angrepet. Det falt ikke i god jord, selv ikke hos Riviera som skal stemme på Trump.

- Det hørtes ut og virket usympatisk overfor ofrene. Jeg forstår hvor han vil hen, men du skal ikke være opptatt av om du hadde rett etter noe slikt har skjedd, og oppfordre folk til å gratulere deg når telefonene fortsatt ringer på likene i nattklubben, påpeker republikaneren Riviera.

MOT TRUMP: Kahlea (24) sier at Trump og Clinton har splittet landet i to etter terrorangrepet, på innvandring og åvpenkontroll. Hun vil stemme på Bernie Sanders, for hun tror ikke USA er klar for å få en kvinnelig president. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOT TRUMP: Kahlea (24) sier at Trump og Clinton har splittet landet i to etter terrorangrepet, på innvandring og åvpenkontroll. Hun vil stemme på Bernie Sanders, for hun tror ikke USA er klar for å få en kvinnelig president. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dette er avgjørende i Florida

Universitetslektor Galdieri tror ikke terrorangrepet vil være avgjørende for presidentvalget. Viktige kamper står også i vippestatene Ohio, Colorado, Iowa og New Hampshire. Før valget kommer, vil det komme andre hendelser som vil påvirke velgerne.

Men i Florida vil det være viktig.

- Skytingen vil definitivt ha påvirkning på valgkampen i Florida lenge, spesielt når det kommer til våpenkontroll. LHBT-rettigheter er også på agendaen på en helt ny måte, sier Galdieri til Dagbladet.

- Jeg ser at Trump-kampanjen i Florida prøver å bruke åpningen av de diplomatiske relasjonene til Cuba mot Clinton. Men jeg ser også for meg at Clinton kan bruke det til sin fordel, sier han.

Florida ligger rett nord for Cuba og personer med latino-bakgrunn utgjør hele 24 prosent av velgerne i delstaten, ifølge en CNN-rapport. Cubanere er i majoritet blant disse, og har tidligere vært en viktig brikke i kampen om Florida.

- Det er ikke en så viktig problemstilling lenger, for det er mange av de gamle som kom over hit da Castro kom til makten, som ikke lever i dag, påpeker Galdieri.

Uansett har terrorangrepet har endret agendaen for hele den amerikanske valgkampen. Spørsmålet er hvor lenge det varer.