Florida flykter fra monster-orkan

- Orkanen Floyd er litt svakere enn i går. Men det kan sammenliknes med å bli overkjørt av et tog eller en semi-trailer, sier Max Mayfield, orkanspesialist ved National Hurricane Center i Miami i Florida. Myndighetene har bedt 2,6 millioner mennesker evakuere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var vindkastene oppe i 250 kilometer i timen, og ekspertene regnet med at Floyd skulle komme opp i kategori fem på den såkalte Saffir Simpson-skalaen. Orkanen har avtatt litt i styrke, og vindene er nå 225 kilometer i timen.

Myndighetene har bedt 2,6 millioner mennesker om å evakuere området fra Florida City opp til Savannah i Georgia, og opp langs kysten av South-Carolina. Floyd vil trolig treffe Charleston i South-Carolina onsdag natt.

Klokka ni i morges, norsk tid, var orkanen rundt 20 mil øst-sørøst fra Cape Canaveral. Den beveget seg nordvest med en fart på 20,8 kilometer i timen.

Sterke vinder og pøsregn herjer langs Floridakysten. Det er unntakstilstand i området. Lokale TV-stasjoner og aviser kaller allerede Floyd en av de sterkeste orkanene i dette århundret.

- Vi har å gjøre med en katastrofe som nærmer seg. Hvis den ikke endrer kurs, kan vi alle få kraftig bank. Det er snakk om et monster. Dette er en mye kraftigere storm enn «Andrew», sier direktør Jerry Jarrell ved det amerikanske orkansenteret. 40 mennesker mistet livet, og det ble gjort skader for milliarder av dollar, da «Andrew» rammet Florida i 1992.

HØYE BØLGER: Ikke akkurat fristende med en båttur i dette været... Orkanen Floyd har en styrke på over 200 km/t.