Florida gir blaffen

NEW YORK (Dagbladet): Floridas politikere vil gi blaffen i både delstatens egne velgere og alle de pågående rettssakene, og sørge for å utpeke valgmenn selv. Da går det i Bushs favør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ba en spesialkomité om å innkalle delstatsforsamlingen i Florida til et ekstraordinært møte for å behandle et tillegg til valglovene, som gir politikerne rett til å utpeke valgmenn så lenge situasjonen er uavklart. - En riktig framgangsmåte, synes Florida-guvernør Jeb Bush, George W. Bushs lillebror.

Alle for Bush

Og det er knapt noen tvil om at valglovstillegget blir vedtatt, og at alle 25 valgmenn vil bli Bush-tilhengere. Republikanerne kontrollerer begge kamre i delstatsforsamlingen i Florida, og mener å ha ryggdekning i grunnloven til å gjennomføre en slik prosess. - Prematurt og ulovlig, sier demokratenes advokater. Dermed er det duket for en politisk krig som til slutt kan havne i kongressen i Washington i januar.

Krav fra begge?

Hvis Al Gore blir erklært som vinner etter at rettssakene er avsluttet, vil han kreve Floridas 25 valgmenn for seg, samtidig som delstatsforsamlingen allerede har valgt 25 valgmenn for Bush. Da kan det bli Kongressen som avgjør. Når Kongressen trer sammen i januar, vil republikanerne ha flertall i Representantenes hus. De kan teoretisk sett utnevne George W. Bush, selv om Al Gore formelt kan være valgets vinner. Men før man kommer så langt, vil høye og lave rettsinstanser være travelt opptatt med å avgjøre hvem som skal ha Floridas 25 valgmenn.

DRAHJELP : George W. Bush får drahjelp i kampen om Det hvite hus av politikerne i Florida. I går møtte han og visepresidentkandidat Dick Cheney (til venstre) tidligere forsvarssjef Colin Powell, som er kandidat til stillingen som utenriksminister.