Florida gjør seg klar for monsterstorm

Den brølende orkanen vokser stadig på veien mot Florida. Minst en million mennesker er på flukt fra Charley.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Orkanen har potensial til å bli svært ødeleggende. Dette er en skremmende, skremmende ting, sier Floridas guvernør Jeb Bush.

For nå vokser frykten langs vestkysten av den amerikanske delstaten Florida. Innbyggerne er varslet om at orkanen Charley er på vei, og forbereder seg på det verste.

Ifølge USAs nasjonale orkansenter vokser Charley seg stadig større og sintere, og vinden kan komme opp i 190 kilometer i timen.

Orkanen er ventet inn over vestkysten i kveld. Eksperter frykter at den vil bli enda kraftigere over det varme vannet i Mexicobukta, og gå opp til en kategori 3 eller 4-orkan før den slår inn over land.

I så fall kan Charley gjøre stor skade. Vindene kan rasere bygninger og installasjoner, styrtbyger kan gi springflo, meterhøye vannmasser fra havet kan flomme over land, og det kan dannes store tornadoer i etterkant.

Katastrofeberedskap

I går ble det innført innført unntakstilstand i hele delstaten.

Myndighetene oppfordrer to millioner av delstatens 17 millioner innbyggere om å komme seg vekk fra det rasende uværet. Så langt har minst en million fulgt oppfordringen.

- Folk hamstrer som gale. Det går i vann, batterier, parafin og mat, sier norske Geir (41) til Dagbladet.no.

Nordmannen arbeider for en lovenhet i Floridas hovedstad Tallahassee. Mer kan han ikke si om jobben sin, men han forteller at orkanfrykten har ridd delstaten det siste døgnet. Han og kona har sørget for et ekstra lager av vann og batterier, men de siste værmeldingene tyder på at deres nærområde slipper unna de verste orkankreftene.

- Her begynner folk å puste lettet ut, men alt kan jo snu fra time til time.

Ekteparet kjenner flere som bor i områdene som ser ut til å få de tøffeste smellene.

- Venner av oss i Tampa Bay og Fort Myers har pakket alt de kan av ting og flyktet nordover, sier Geir. Han har bodd i Florida lenge nok til å vite at delstaten hvert eneste år rammes av stormer og orkaner.

- Men de pleier aldri å komme så langt nord. Vanligvis treffer de Key West og andre steder i sør-øst, så folk her er ganske sjokkert.

Ifølge nordmannen følger hele Florida med på værmeldinger og orkanvarsler på internett og fjernsyn

- For du vet at den kommer, men ikke hvor og når den treffer.

Verst i vest

Det er vestkysten av Florida, spesielt Gulfkysten og byene Tampa og St.Petersburg, som ligger an til å få Charley midt i fleisen.

Her kan orkanen bli den verste siden 1921, og 400 000 innbyggere er allerede beordret evakuert, melder AP.

Tampas hjemmesider er i øyeblikket fulle av råd til innbyggerne om hvor de kan hente sandsekker, hvordan de beskytter husene sine, og hva man skal gjøre i tilfelle springflo og oversvømmelser.

Den langstrakte øygruppa Florida Keys utenfor sørkysten er også evakuert, og alle butikker, kafeer og barer er stengt. I tillegg er over 8000 amerikanske soldater fra nasjonalgarden satt i beredskap i delstaten. Oljeplattformer i Golfen er evakuert, og turister er fraktet bort.

Nordmenn evakuert

Blant de evakuerte er flere norske turister, mange av dem barnefamilier som har kjøpt pakketurer til det som normalt kalles Solskinnsstaten.

- Vi er hele tida i kontakt med våre lokale agenter i området. Orkanen er ventet å slå inn over Gullkysten og Tampa-området på vestkysten, og alle våre gjester her er nå evakuert til Orlando, sier daglig leder June Arlen Eggesbø i reisebyrået USA spesialisten til Dagbladet.no.

- Florida er et av de mest populære reisemålene i USA for nordmenn, og vestkysten er veldig gunstig for familieturer. Flere norske barnefamilier er evakuert, legger hun til.

Ifølge Eggesbø har alle de norske turistene fått tildelt telefonnumre til lokale kontaktpersoner, i tilfelle de trenger ytterligere informasjon. Foreløpig har ikke reisebyrået mottatt noen henvendelser fra gjester eller bekymret familie hjemme i Norge.

Raste over Cuba

I natt norsk tid beveget orkanen seg inn over Cuba, som en brølende hilsen på diktator Fidel Castros bursdag. Uværet kom sørfra, og traff fast grunn like ved byen Batabano. Sakte men sikkert beveget uværet seg over øya, og passerte bare 22 kilometer unna hovedstaden Havana. 200 000 mennesker på vestsiden av øya var på forhånd evakuert, blant dem flere tusen utenlandske turister. Butikker, skoler, arbeidsplasser og flyplasser er stengt, og folk har hamstret mat, drikk og drivstoff de siste dagene.

- Det er en katastrofe. Vinden knuste vinduer og dører, sier en innbygger i byen San Antonio de los Banos til Reuters.

Det er foreløpig ikke noen fullstendig oversikt over skadeomfanget på kommunistøya. På Jamaica er det klart at minst ett menneske omkom da Charley passerte den karibiske øya.

Slapp unna Bonnie

Charleys herjinger er et varsel om at den årvisse orkansesongen i området er begynt. Årets start ble likevel uvanlig, ettersom det opprinnelig var to virvelstormer på vei mot Florida. Forrige gang delstaten ble rammet av to slike uvær samtidig var i 1906.

Lillesøster Bonnie roet seg imidlertid ned før hun nådde land i går kveld.

- Vi puster lettet ut, for Tallahassee ligger i området som Bonnie kunne truffet med full styrke, sier norske Geir til Dagbladet.no.

Dette stormsenteret ble nedjustert fra mulig orkan til en «uorganisert tropisk storm».

Det samme er slett ikke tilfelle med storebror Charley.

FØLG ORKANENS VANDRING PÅ DISSE NETTSIDENE:

- HER GIKK DEN... Cubas leder Fidel Castro viser hvilken vei Charley tok da den passerte over øya i natt.
«CHARLEY»: Satelittbildet fra i natt viser orkanen på vei inn over Cuba. I øyeblikket nærmer den seg Florida, der den er ventet inn over vestkysten seint i kveld eller i natt. Her er omtrent 400 000 mennesker beordret evakuert, og flere hundre tusen andre innbyggere i delstaten har valgt å flykte fra stormen.
ORKANEN KOMMER: En søyle av vann utenfor Sanibel Island i Florida varsler at Charley er på vei.
FORBEREDER SEG: Innbyggere sør for Florida, og langs vestkysten, gjør seg klare for orkanmøtet.