Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Florida justerer lov om dødsstraff

Florida skjerper reglene for idømmelse av dødsstraff, etter at USAs høyesterett har avvist en tidligere lov på dette feltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den nye loven må minst ti av tolv jurymedlemmer være enige for at en tiltalt skal kunne dømmes til døden. Tidligere har det vært nok med simpelt flertall i juryen, det vil si minst sju stemmer for dødsstraff. Samtidig hadde dommeren siste ordet, noe som i praksis har betydd at juryen kun hadde en rådgivende funksjon.

USAs høyesterett annullerte i januar det gamle systemet, fordi grunnloven krever at kun en upartisk jury - ikke en dommer - kan ilegge dødsstraff. Mens delstatsforsamlingen i Florida har jobbet med å utforme de nye reglene, har høyesterett utsatt to henrettelser i staten.

Den nye loven ble vedtatt torsdag med 35 mot 5 stemmer i delstatssenatet.

Rettighetsforeningen ACLU (American Civil Liberties Union) beklager at den nye loven ikke krever enstemmighet for å idømme dødsstraff. Det vil ifølge ACLU lagt Florida «på linje med praksisen i nesten alle andre stater som fortsatt praktiserer dødsstraff».

- Det ville ført til færre av de feilene og senere renvaskelsene Floridas dødsstraffregime er beryktet for, skriver organisasjonen og anbefaler guvernør Rick Scott å sette alle henrettelser på vent inntil domstolene kan fastslå om dødsstraff noensinne kan håndteres i henhold til grunnloven.

Florida har 400 dødsdømte fanger som venter på å bli henrettet, flere enn noen annen stat, bortsett fra California. Det er ikke klart hvor mange av de dødsdømte som nå kan kreve ny rettslig høring om straffeutmålingen. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media