Florida kan avgjøre igjen

Var i McCains hender - før finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Florida var trygt i republikanerne og John McCains hender. Uansett hvor mye Obama-apparatet pøste inn i sørstaten, klarte han ikke å komme i nærheten av rivalens behagelige ledelse i delstaten som avgjorde valget for åtte år siden.

Men det var før finanskrisen.

Nærmest over natta er Florida, med sine 27 valgmannsstemmer, blitt vippestat, og kan igjen spille en avgjørende rolle i et presidentvalg, som i 2000, da det måtte en høyesterettsdom til for å avgjøre i George W. Bushs favør.

Hastverk

I dagens tall fra nettstedet Real Clear Politics, som beregner statusen ut fra de ti siste store målingene, leder Obama foran McCain med 49,8 mot 45,2 prosent i Florida. Dermed må republikanerne nå virkelig få opp farten for å forhindre at den tidligere sikre staten går tapt.

McCains sjanse er i dag, under en kampanjereise til vippestaten, mens Obama får med seg Hillary Clinton på tilsvarende oppdrag på mandag.

Begge leirene står overfor store utfordringer for å tekkes velgere i den svært ulikt sammensatte staten:

Florida har mange innflyttere fra Nordøst-USA og Midtvesten, innvandrere fra Latin-Amerika og Karibia, samt et stort antall jøder. I tillegg kommer alle pensjonistene som slår seg ned i den solfylte staten, og veteraner fra forsvaret, som ofte blir igjen etter tjeneste der.

BIG IN FLORIDA: En kvinne «reagerer» stilt ansikt til ansikt med Barack Obama under et valgkamparrangement i Coral Gables i Florida 19. september. Nå drar Obama tilbake til vippestaten, som med sine 27 valgmenn kan bli avgjørende nå som i 2000.
BIG IN FLORIDA: En kvinne «reagerer» stilt ansikt til ansikt med Barack Obama under et valgkamparrangement i Coral Gables i Florida 19. september. Nå drar Obama tilbake til vippestaten, som med sine 27 valgmenn kan bli avgjørende nå som i 2000. Vis mer

Dyr stat

Dette gjør Florida til en vanskelig - og dyr - stat å drive valgkamp i, fordi det eksisterer så mange ulike mediekanaler for de ulike gruppene.

Så langt har Obama brukt 21 millioner dollar (137 millioner kroner) på annonser i delstaten, mot McCains i sammenlikning beskjedne 5 millioner (32 millioner kroner). Men forholdet mellom summene kommer med all sannsynlighet til å endre seg nå når republikanerne setter inn høygiret, skriver AP.

Obamas kampanje i staten kom noe skjevt ut; på grunn av bråket rundt tidspunktet for primærvalgkampen og tellingen av delegater til landsmøtet bestemte demokratkandidaten seg for ikke å drive kampanje der før primærvalget.

Men i sommer startet han for fullt, flere uker før McCain, og har nå bygd opp et grasrotlag med valgkampmedarbeidere som langt overgår John Kerry og Al Gores mannskap i henholdsvis 2004 og 2000. 

McCain på sin side ventet til høsten - i trygg forvissning om at staten, som tradisjonelt er vanskelig å vinne for demokratene, var i relativt trygge republikanske hender.

Det var også i Florida McCain vant over Mitt Romney i primærvalget - etter at han i motsetning til Obama hadde drevet aktiv valgkamp.

Nye premisser

Florida kan avgjøre igjen

Men nå er altså alt forandret, etter at finanskrisen har ridd USA - og Florida som ei mare.

I 2004 blomstret delstatsøkonomien, arbeidsløsheten var lav og boligmarkedet hett, George W.s bror Jeb var populær republikanerguvernør.

Nå, derimot, opplever Florida en arbeidsløshet som er høyere enn landsgjennomsnittet, og som er på sitt høyeste nivå på 13 år. I tillegg har delstaten en av de verste konkursstatistikkene i hele USA.

Dermed vinner Obama på sin strategi med hensyn til finanskrisen, der han prøver å klistre McCain til George W. Bushs økonomiske politikk, som mange mener bærer en stor del av skylda for det nåværende uføret.

Begge leirene synes enige om at nøkkelen til valget i Florida er å få så mange som mulig til å stemme i det hele tatt. Et stort antall gjerdesittere fra de ulike gruppene må dermed mobiliseres de tre siste ukene før valget.

Kerry-stater i boks

Sett i forhold til valget i 2004 har Obama allerede alle statene John Kerry vant, i boks - samt sju-åtte som gikk til Bush. For å vinne trenger han, ifølge NTBs analyse, bare én større eller to mindre stater til for å sikre seieren.

Obama leder i sentrale valgkretser i det nettstedet Politico kaller viktige vippestater - Missouri, Ohio, Pennsylvania og Virginia. I tillegg vil han nå sette inn store ressurser på å vinne de tradisjonelt sterke republikanerstatene West Virginia, Georgia og Nord-Dakota.

Etter Florida-framstøtet drar Obama på rundreise i Bush-statene Nord-Carolina, Virginia og Missouri - som alle er innen rekkevidde for ham.

McCain må på sin side prøve å vinne tilbake Nord-Carolina og Virginia, der han har mistet en klar ledelse i løpet av den siste måneden. Dermed går turen rett fra Florida til de to sørstatene på lørdag. I tillegg skal han etter planen besøke Ohio.

Men for McCains del gjelder det å holde fast på republikanske stater han risikerer å tape; lite gjøres for å vinne nye delstater - bortsett fra demokratiske Pennsylvania, der apparatet hans setter inn store krefter, skriver NTB.

Den siste målingen fra AP og Yahoo! News viser for øvrig at Obamas hudfarge etter hvert blir mindre viktig for hvite velgere enn utsiktene til økonomisk nedgang, og et flertall av velgerne i undersøkelsen premierer demokraten for å ha skjønt hvilke konsekvenser finanskrisen får for vanlige folk

Washington Post til Obama

I en dramatisk vending går for øvrig den tunge avisa Washington Post ut på lederplass og støtter Obamas kandidatur.

På tross av at Illinois-senatoren på mange områder er en fersking i forhold til sin eldre rival, er støtte til Obama «uforbeholden» av flere grunner, men kanskje mest oppsiktsvekkende er det at hovedstadsavisa synes McCain har vært «uansvarlig» i sitt valg av Sarah Palin som nummer to.

- Hun er ikke klar for å bli president, er dommen.

Obama, derimot, har avisa «enorme håp» til, ut fra de «imponerende egenskapene han har vist i løpet av valgkampen. Disse omfatter hans håndtering av komplekse saksområder og overtalelsesevner, og Washington Post uttrykker stort håp til hvordan han vil ta fatt på så vel økonomien som Irak-krigen.

- Vi tror han er rette mann i en farefull tid, avslutter lederen.

SKAL TEKKES JØDISKE VELGERE: McCain sammen med den jødiske senatoren Joe Lieberman under et valgkampstevne i vippestaten Pennsylvania. Ekspresidentkandidat Lieberman skal hjelpe McCain med å sanke stemmer fra den store jødiske velgermassen.
- DÅRLIG VALG: John McCain har utvist uansvarlighet ved å utpeke Sarah Palin som visepresidentkandidat, mener Washington Post på lederplass i dag. - Hun er ikke egnet til å bli president, skriver den tunge hovedstadsavisa.