Florida kan falle ut

WEST PALM BEACH: Det juridiske bikkjeslagsmålet om Floridas 25 valgmannsstemmer kan resultere i at Florida detter ut av hele det amerikanske presidentvalget i 2000. Ingen vet om Floridas lover kan sette en stopper for det som er blitt en lapskaus av juss og politikk. Les Dagbladets nyhetskommentar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den ellers så pyntelige rikmannsbyen West Palm Beach raste i går demonstrantene mot valgkaoset. Politihelikoptrene hang i lufta over Floridas «gullkyst», hvor folk ellers bare er kjent for å bevege seg utendørs når de lufter luksusbilene.

Samtidig ble republikanernes krav om å stoppe manuell telling av stemmer avvist. Og nå har eksperter på den amerikanske grunnloven trukket opp det mest ekstreme resultatet hvis Florida ikke klarer å komme fram til et valgresultat innen 18. desember. Valgmannskollegiet skal da møtes og velge president, og regelen er at man følger delstatens valgmannsstemmer. Men det er ingen ting som tilsier at kollegiet må vente på Florida. Resultatet sendes til Washington, som gir sin endelige velsignelse 6. januar.

Gore-seier

Den amerikanske konstitusjonen krever at presidenten får flertallet av valgmannsstemmene. Det vanlige er at USAs 50 stater har 538 valgmannsstemmer og at vinneren må ha minimum 270 av disse. Nå har Al Gore 262 valgmannsstemmer, mens Bush har 246. Men uten Florida vil valgmannskollegiet bare bestå av 513 personer og Gore vil allerede ha flertallet.

Med alt det nåværende rotet i Florida som bakteppe, er det et skikkelig skrekkscenario å tenke seg seks millioner velgere bli nektet retten til å delta i et amerikansk presidentvalg.

Selv om ingen i Florida til nå er beskyldt for valgfusk eller korrupsjon, har man ordførervalget i Miami fra 1997 friskt i minne. Den gangen måtte seieren til Xavier Suarez annulleres etter at det ble bevist at han hadde betalt folk for å stemme på ham, og at stemmer fra døde og straffedømte av en eller annen grunn hadde klart å finne veien til valgurnene.

Bush-seier

Det finnes også en annen mulighet hvis Florida ikke klarer å finne ut av hvordan de skal telle sine stemmer. Delstatens lovgivende forsamling kan bestemme hvordan de 25 valgmannsstemmene skal brukes. Guvernøren Jeb Bush, som er yngre bror til George W. Bush, må da sammenkalle delstatkongressen som er dominert av republikanere. De vil bestemme hvor valgmannsstemmene skal gå, og høyst sannsynlig favorisere Bush.

Meningsmålinger viser at 57 prosent av amerikanerne ikke vil ha nyvalg i noen av Floridas distrikter, mens 40 prosent synes nyvalg er riktig. 61 prosent av amerikanere ønsker å bli kvitt det antikvariske valgsystemet med valgmannsstemmer, men de fleste venter nå på at noen setter ned foten mot at juristene overtar valget.

<B> RASERI :</B> Svarte og jødiske velgere gikk i går sammen i Palm Beach County og raste mot det de kaller å bli fratatt stemmeretten. Med Jesse Jackson i spissen krevde de nyvalg med begrunnelse i menneskerettigheter.