Florida-kvinne sjekkes ut

Unge Alicia Kalhammer som er blant de tolv arresterte etter bombeangrepet i Kenya, kan bli løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske statsborgeren og det som trolig er hennes ektemann, var de første som ble pågrepet etter gårsdagens bombeangrep i Kenya som krevde 16 liv. Den lyshårede kvinnen i 20-årene ble arrestert fordi hun ville sjekke ut halvannen time etter at et nabohotell ble angrepet av tre selvmordsbombere i en bil lastet med sprengstoff.

- Politiet tror ikke de to har hatt med angrepene å gjøre. Trolig blir de sluppet løs om kort tid, sier en kilde nær etterforskningen til nyhetsbyrået AP.

En politikilde bekrefter at kvinnens navn er Alicia Kalhammer, og den amerikanske ambassaden bekrefter at hun er amerikansk.

- Vi antar at mannen som hun bodde med, er hennes ektemann. Han er spansk statsborger, men bor i USA, sier ambassade-talsmann Peter Claussen.

Paret sjekket inn på rom 101D på Le Solei Beach Club 26. november. De skrev seg inn under hennes navn, og oppga en Florida-adresse som bosted.

Hotellet ligger 5 kilometer fra Paradise Hotel som ble angrepet i går tidlig. Politiet ba nabohotellene om å si i fra hvis noen ville sjekke ut i timene etter angrepet i den kenyanske kystbyen Mombasa.

Samtidig med hotellangrepet ble to SAM-7-raketter avfyrt mot et israelsk charterfly med 271 mennesker om bord. Begge prosjektilene bommet. I natt og i morgentimene er ytterligere ti personer pågrepet i Mombasa-området, mistenkt for å ha hjulpet terroristene.

Advarte på internett

I flere dager har det versert opplysninger om angrepene på nettsider og chatterom.

- Advarselen har gått ut til muslimske samfunn over hele verden. Angrepet skulle komme mot israelske mål i Øst-Afrika, sier sheik Omar Bakri Mohammed til BBC.

Han er sjef for al-Muhajiroun som er en militant muslimsk gruppe i London. De rekrutterer universitetsstudenter til å delta i væpna frihetskamper over hele verden. Bakri Mohammed som blir nøye overvåket av britisk etterretning, forteller at han personlig kjente til truslene.

- Kenyansk etterretning har i et halvt år kjent til at terrorister muligens planla å slå til mot landet, sier visepresident Musalia Mudavadi.

Den australske regjeringa advarte for to uker siden mot faren for et terrorangrep mot Mombasa. Utenriksdepartementet vil ikke opplyse hvor de fikk denne informasjonen. Verken USA eller Storbritannia sendte ut liknende advarsler til sine borgere.

Sharon lover hevn

16 personer omkom i aksjonen mot det israelsk-eide hotellet.

- Vi vil lete til vi finner dem som spilte blodet til våre landsmenn. Ingen vil komme fra det uskadd. Vi er et sterkt folk, og vi skal bekjempe terroren, lover statsminister Ariel Sharon som i natt ble gjenvalgt som Likud-leder.

Den israelske hæren sendte 150 doktorer, psykologer og soldater til det østafrikanske landet for å bistå. 235 israelske turister ble i dag fløyet hjem. Blant dem var 15 personer som ble skadd i bombeangrepet. Det var tre israelere blant de døde.

Mistenker al-Qaida

En ukjent gruppe som kaller seg «Palestinas hær» har tatt på seg ansvaret for bombeattentatet.

- Etterretningseksperter i Israel, USA, Vest-Europa og Kenya er enige om at denne gruppen er en frontorganisasjon for Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk, konstaterer Yossi Melman, som selv regnes som ekspert på området. Andre er enige.

- Dette var med sikkerhet al-Qaida. Ingen andre grupper har vilje og evne til å gjennomføre et angrep av slikt omfang, slår terroreksperten Rohan Gunaratna ved Saint Andrews-universitetet i Skottland fast.

Redaktøren i det anerkjente britiske tidsskriftet Jane's Intelligence Digest, Alex Standish, sier det er stor sannsynlighet for at al-Qaida-tilhengere, med eller uten direkte kontakt med al-Qaidas sentrale ledere, sto bak.

<B>MISTET SLEKT: Miki Anter (høyre) og ektemannen sørger på Ben Gurion-flyplassen. Hun er tanta til Dvir (14) og Noi (12) som ble drept bombeangrepet.
SORGEN I DAG: En kenyansk gutt trygler om å få slippe gjennom til hotellinngangen hvor ti kenyanere ble drept i bombeangrepet.
<B>TIL UNNSETNING: Israels Kenya-ambassadør Yaacov Amitai står foran ruinene av Paradise Hotel i Mombasa. Angrepet kom idet rundt 140 israelske turister var i ferd med å sjekke inn klokka 08.35 lokal tid.
<B>HJEM TIL TRYGGHET: I natt fløy 235 israelske turister fra Kenya. Flere sa at de aldri ville føle seg trygg igjen. - Det er en katastrofe. Israelere vet ikke hvor vi kan reise, sier Yossi Msika til AP.
<B>RUINENE: En israelsk militær etterforsker undersøker åstedet. De vet fortsatt ikke hvem de tre selvmordsbomberne var.
RAKETT: En russisklagd SAM-7 ble funnet ved rullebanen i Mombasa. - Vi har lenge fryktet et slik angrep, og det er svært vanskelig å forsvare seg mot, sier terrorekspert Jean-Luc Marret ved Det franske senteret for strategisk forskning.