- Florida rammes av oljekatastrofen om 72 timer

Oljeflaket nærmer seg kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Et hardt presset BP gjør et nytt forsøk på å bremse oljekatastrofen i Mexicogolfen. Oljeflaket nærmer seg sakte, men sikkert Floridas kyst. Ifølge eksperter vil Floridas vestkyst, kjent for turister verden over, bli rammet av oljesølet denne uka.

- Innen 72 timer vil det treffe våre kyster, sa en talsmann for Floridas miljøvernetat onsdag. Florida blir dermed den fjerde amerikanske delstaten som blir rammet av den største oljekatastrofen i historien.

Kjemper med robot Mens titusener av fat med tung, klissete olje hvert døgn strømmer ut i Mexicogolfen, kjemper BP en tilsynelatende forgjeves kamp mot miljøødeleggelsene.

Flere forsøk på å stanse utslippene har vært feilslått. Onsdag skulle en undervannsrobot etter planen prøve å skjære seg gjennom en ødelagt oljeledning.

Om operasjonen lykkes, vil en ny ledning kunne settes på plass og suge opp «mesteparten» av oljeutslippet, opplyser BPs sjefingeniør Dough Suttles fra BP.

Etterforskes Tirsdag kunngjorde USAs justisminister Eric Holder at ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon den 20. april skal etterforskes som en kriminalsak.

- Det finnes nok grunnlag for å starte en kriminaletterforskning, sa justisministeren, men nektet å si hvilke parter etterforskningen vil rette seg mot.

Det er tidligere kjent at det amerikanske justisdepartementet har bedt både BP, som eier Deepwater Horizons, samt selskapene Halliburton og Transocean om å ta vare på all dokumentasjon relatert til oljeutslippet.

Vil samarbeide BP sendte tirsdag ut en pressemelding der selskapet forsikrer at det vil samarbeide med det amerikanske justisdepartementet.

Holder inspiserte tirsdag for første gang skadene langs den amerikanske kysten som følge av oljeutslippene. På en pressekonferanse understreket han at responsen vil bli kraftfull dersom det avdekkes ulovligheter.

Justisministeren har tidligere forsikret at de ansvarlige for ulykken vil måtte betale for miljøskader og opprydning. BP kunngjorde tirsdag at oljeutslippet til nå har kostet selskapet 990 milliarder dollar. Samtidig falt aksjekursen til det kriserammede selskapet som en stein på verdens børser.

Lovendringer Også Barack Obama lovte tirsdag at de ansvarlige bak oljekatastrofen skal holdes juridisk ansvarlig.

Obama lovet også å innføre lovendringer for å forhindre at slike ulykker skjer igjen i framtiden. - Ulykken er den største miljøkatastrofen i sitt slag i vår historie, sa Obama.

Elleve personer omkom under en eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon 20. april, og amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har lekket ut i Mexicogolfen etter at riggen sank to dager senere.

(NTB) 

FEILER: Samtlige av oljeselskapet BPs forsøk på å stanse lekkasjen har feilet. Utslippet av titusener av fat olje per døgn kan fortsette til en avlastningsbrønn er klar om tidligst to måneder. Foto: Scanpix//AFP PHOTO / BP
FEILER: Samtlige av oljeselskapet BPs forsøk på å stanse lekkasjen har feilet. Utslippet av titusener av fat olje per døgn kan fortsette til en avlastningsbrønn er klar om tidligst to måneder. Foto: Scanpix//AFP PHOTO / BP Vis mer