Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Florida stålsetter seg for orkan: - Ekstremt farlig

Det har blitt erklært unntakstilstand i Florida og Georgia.

ORKAN: Dette viser orkanen som er på vei mot Floridas kyst. Foto: NASA / REUTERS / NTB scanpix
ORKAN: Dette viser orkanen som er på vei mot Floridas kyst. Foto: NASA / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Florida stålsetter seg for orkanen Dorian, som er ventet å treffe delstaten med full styrke mandag.

Orkanen er i ferd med å bygge seg opp til en kategori 4-orkan, og det nasjonale orkansenteret (NHC) omtaler den som «ekstremt farlig», skriver BBC.

«Katastrofale ødeleggelser»

Orkansenteret sier det er fare for «ødeleggende vind med orkan styrke langs Floridas østkyst». En talsmann for byrået sier til Reuters at vindene ventes å komme opp i 210 km/t, altså 58 m/s.

På Saffir-Simpson-skalaen er en kategori fire-storm den nest sterkeste, og en storm som kan føre til «katastrofale ødeleggelser».

Nå forbereder både Floridas myndigheter og innbyggere seg på ekstremværet. Myndighetene har delt ut sandsekker og innbyggerne har stimet til butikken for å hamstre mat, fiberplater og andre nødforsyninger, skriver nyhetsbyrået AP.

Butikkene ble torsdag ribbet for omtrent alt av vann, og enkelte steder meldes det også om drivstoffmangel.

- Jeg føler meg hjelpeløs, fordi hele kysten er truet. Hva er poenget med å dra hele veien til Georgia hvis orkanen kan gå i land der også? spør Josefine Larrauri fra Miami.

Usikkert hvor den treffer

For noe av problemet til meteorologene er at de ikke med sikkerhet kan si hvor orkanen treffer land. Det er ventet at den vil treffe sørøst for Orlando og et stykke nord for Miami, men fordi det er vanskelig å forutsi det så langt tid i forveien, så er i realiteten hele kyststripen i alarmberedskap.

- Hvis denne treffer land som kategori 3- eller 4-orkan, så er det en stor greie. Mange folk kommer til å bli rammet, sier orkanforsker Brian McNoldy ved University of Miami.

Orkansenteret sier at Dorian kan treffe alle områder mellom sør i Florida, og delstaten Sør-Carolina.

På grunn av usikkerheten om hvor Dorian treffer land, har også Floridas nabostat Georgia, erklært unntakstilstand, bare en dag etter at Florida gjorde det.

Det er inntil videre heller ikke igangsatt noen masseevakuering. Også dette på grunn av at man ikke vet hvor orkanen vil treffe.

Det er heller ikke helt sikkert akkurat når orkanen treffer, selv om det er ventet at det er på mandag. National Weather Service anbefaler folk å forberede seg på stormen allerede nå, ettersom det kan komme svært kraftig vind allerede lørdag kveld.

«Det er en økende sjanse for at Dorian fører med seg en trippelfare til Floridas østkyst», skriver de på Twitter, og ramser opp de tre farene:

  • Livsfarlig stormflo
  • Ødeleggende vind i orkan styrke
  • Kraftig regnvær

Trump blir i USA

Flere cruiseskipsselskaper har lagt om ruta, og flere store flyselskaper tilbyr nå passasjerene sine å endre reservasjonene sine uten å måtte betale for det.

På Cape Canaveral har NASA bestemt seg for å flytte den mobile oppskytningsplattformen til sin nye megarakett innendørs. En Rolling Stones konsert nær Miami er også flyttet fra lørdag til fredag.

Orkanvarselet har fått president Donald Trump til å avlyse sitt planlagte Polen-besøk. Dit sender han i stedet visepresident Mike Pence.

Trump skulle etter planen til Polen for å delta i markeringen av at det søndag er 80 år siden andre verdenskrig startet.

- For å forsikre meg om at alle ressursene til de føderale myndighetene er fokusert på stormen, har jeg bestemt å sende visepresident Mike Pence til Polen i mitt sted. Det er veldig viktig for meg å være her. Denne stormen ser ut til å bli en veldig stor en, sier Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling