FLOM: Florida, også kalt solskinnsstaten, på USAs østkyst, er svært utsatt for klimaendringer og global oppvarming, spesielt for flom. Men ekspertene som jobber med problemstillingen i myndighetene får ikke si at det finnes klimaendringer og global oppvarming. Foto: AP Photo/Lynne Sladky) / TT / NTB Scanpix
FLOM: Florida, også kalt solskinnsstaten, på USAs østkyst, er svært utsatt for klimaendringer og global oppvarming, spesielt for flom. Men ekspertene som jobber med problemstillingen i myndighetene får ikke si at det finnes klimaendringer og global oppvarming. Foto: AP Photo/Lynne Sladky) / TT / NTB ScanpixVis mer

Florida står i fare for å synke, men ekspertene nektes å snakke om «klimaendringer» og «global oppvarming»

Ifølge undersøkende rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Florida er én av dem som ligger an til å bli hardest rammet av menneskeskapte klimaendringer i framtida, på grunn av geografien, og Floridas posisjon på USAs sørspiss.

Det ser det imidlertid ikke ut som myndighetene i delstaten ønsker å ta innover seg.

Nekter bruk Det er etaten Florida Department of Environmental Protection (DEP) som jobber med klimaendringer og global oppvarming i delstaten, og har en rolle for å forberede Florida på de kommende endringene.

Men det blir ikke lett for myndighetene. Ifølge avisa Miami Herald har nemlig  DEP nektet sine ansatte å bruke begrepene «global oppvarming» og «klimaendringer» i all offisiell kommunikasjon. Funnene kommer i en rapport fra Florida Center for Investigative Reporting (FCIR).

Etaten med rundt 3200 ansatte skal ifølge avisa ha fått ordren om å ikke bruke disse begrepene. Det kan umulig være lett å formidle hvilke enorme utfordringer solskinnsstaten og verden for øvrig står overfor.

Avisa har fått opplysningene bekreftet fra flere personer som jobber etaten. Lederne selv har benektet for at det finnes en slik uskreven regel for DEP.

- Jeg ble fortalt av min sjef at vi ikke skulle bruke begrepene «global oppvarming» og «klimaendringer» i et møte i 2014. Vi ble fortalt at vi ikke fikk lov til å snakke om noe som ikke er en vedtatt sannhet, sier tidligere DEP-arbeider Kristina Trotta til avisa.

- DEP har ikke en slik regel i det hele tatt, sier pressetalskvinne Tiffany Cowie til Miami Herald.

Ansatt av guvernøren Ifølge avisas DEP-kilder begynte nekten da Rick Scott ble valgt til guvernør i 2011, og ansatte Herschel Vinyard Jr. som direktør. Vinyard har siden sluttet i jobben, og heller ikke nåværende direktør, Scott Steverson, har gitt Herald et svar.

Den 61 år gamle republikanske guvernøren har flere ganger blitt stilt til veggs om han tror på menneskeskapte klimaendringer eller ikke, men har ifølge Bloomberg vært unnvikende i svaret. Ifølge Miami Herald har Florida-guvernøren en rekke ganger fortalt at han ikke er hundre prosent sikker på at klimaendringene er menneskeskapte.

Selv om han ikke har vært blant de med klarest standpunkt, er det ingen tvil om at Scott er en klimaskeptiker.

USAs klimarapport fra 2014 slo fast at innlandsflom er et umiddelbar trussel for Florida på grunn av klimaendringer, og skriver at staten er spesielt sårbar for stigning i havnivået.