Florida vil forby avl av spekkhoggere i fangenskap

- Unødvendig lov, mener SeaWorld.

AVLSSTOPP: Florida ønsker å følge California og forby avl av spekkhoggere i fangenskap. Dette bildet er tatt i SeaWorlds park i San Diego i mai i år. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix
AVLSSTOPP: Florida ønsker å følge California og forby avl av spekkhoggere i fangenskap. Dette bildet er tatt i SeaWorlds park i San Diego i mai i år. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste tiåret har vært krevende for vannparkkjeden SeaWorld i USA. Etter flere år med økonomisk nedgang og kritikk fra dyrevernere, kom i 2013 den sterkt kritiske dokumentaren «Blackfish».

Der ble dødsfallet til dyrevokteren Dawn Brancheau, som ble dratt under vann av en spekkhogger i 2010, satt i sammenheng med forholdene som spekkhoggerne lever under.

Dokumentaren ble selve katalysatoren for politiske prosesser for å få stoppet avl av pattedyret i vannparker.

DOKUMENTAR: «Blackfish»-dokumentaren gjorde stort inntrykk, og har i ettertid fått store konsekvenser for SeaWorld. Vis merVis mer Vis mer

Forbud

I 2015 forbød California avl av spekkhoggere i fangenskap, og nå følger Florida etter. I et nytt lovforslag ønsker de å forby avl av spekkhoggere og å forby å holde spekkhoggere fanget i underholdningsøyemed, skriver Miami Herald.

Dersom lovforslaget går gjennom vil spekkhoggere som befinner seg i staten 1. juli i år kunne holdes fanget i underholdningsøyemed fram til 31. desember 2019.

Etter det er det slutt på all spekkhoggerunderholdning.

«Dersom det ikke er mulig å returnere dem til det fri, kan spekkhoggerne utelukkende brukes i undervisningsøyemed, men kan ikke brukes i avl, forestillinger eller som underholdning», heter det i lovforslaget, ifølge Independent.

Undervisning blir her definert som en framvisning som gir «vitenskapsbasert undervisning til offentligheten» og som inkluderer «naturlig oppførsel, berikelse, øvelsesaktiviteter og levende fortellinger og videoinnhold, der en betydelig del viser spekkhoggere i det fri».

- Jeg tror at offentligheten har bestemt at dagen for å se spekkhogger-show har kommet og gått, sier Jared Moskowitz, medlem av Representantenes hus i Florida.

- Et sidespor

I 2016 sa SeaWorld selv at de har planer om å slutte med spekkhoggere i fangenskap, og at generasjonen som nå bor i parkene blir den siste.

Derfor mener også SeaWorld at det nye lovforslaget i Florida er et sidespor, og egentlig helt unødvendig.

- Gitt at vi allerede har gjort denne endringen, så er loven unødvendig og en distraksjon fra det flotte arbeidet som blir gjort for å påvirke Floridas dyreliv. Vi gleder oss til å fortsette arbeidet med Floridas lovgivere og dyrevernere over hele staten, med tanke på meningsfulle konservasjon- og dyrevelferdsinitiativ, heter det i en uttalelse fra vannparken.

I Florida har SeaWorld to vannparker. Én i Orlando, der de har seks spekkhoggere, og én i Miami, der de har én spekkhogger.

Men selv om SeaWorld de siste åra har gått bort fra både spekkhoggershow og avl, mener Moskowitz at det er svært viktig å få på plass lover som forbyr spekkhoggershow og avl.

Dette begrunner han med at de må holde SeaWorld ansvarlig og for å sette klare grenser dersom andre selskaper skulle fange spekkhoggere.

- Jeg applauderer deres innsats, men de gjorde det ikke frivillig, de gjorde det fordi offentligheten krevde at de gjorde det, sier Moskowitz.

Tilikum

Motstanden mot fangenskap av spekkhoggere fikk altså for alvor vind i seilene etter dokumentaren «Blackfish» i 2013.

Da dokumentaren kom omtalte SeaWorld den som villedende og emosjonelt manipulerende, og brukte også store ressurser på kampanjer som siktet på å motbevise budskapet i dokumentaren.

Dokumentaren er i hovedsak basert på intervjuer gjort med tidligere trenere og ansatte i SeaWorld, og portretterer forholdene til spekkhoggerne i SeaWorlds parker, og forteller historier om mennesker som har mistet livet sitt.

I dokumentaren fokuseres det spesielt på en hendelse. I 2010 ble 40 år gamle Dawn Brancheau drept av spekkhoggeren Tilikum, som også tidligere hadde tatt livet av to andre.

DREPT: I 2010 ble spekkhoggertrener Dawn Brancheau drept av Tilikum. Disse bildene viser dem to trene sammen. Nå er også Tilikum død. Video: AP Vis mer

Etter et show ble Brancheau druknet av spekkhoggeren. Han tok tak i henne, og dro henne under vann.

Parken skal, ifølge dokumentaren, ha lagt skylden for hendelsen på Brancheau selv, og ha kommet med uriktig informasjon knyttet til hvordan hun havnet i vannet.

Familien reagerte

Også familien til den avdøde reagerte på framstillingen av forholdene i parken, og skrev i en pressemelding at «Dawn ville ikke fortsatt som trener i parken i 15 år hvis hun følte at dyrene ikke ble ordentlig behandlet».

Men billettsalget stupte, og etter hvert ga parken etter for presset. I mars 2016 annonserte de at de skal slutte med spekkhoggere i fangenskap, og i april i fjor fant den aller siste spekkhoggerfødselen i en SeaWorld-park sted.

Spekkhoggeren Tilikum, som var hovedkarakteren i dokumentaren, og ble portrettert som ustabil, trist og aggressiv, døde 6. januar 2017.