Floridas høyesterett blokkerer Bush

Myndighetene i Florida ville utrope vinneren i det amerikanske presidentvalget i morgen. Men høyesterett sa nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Floridas høyesterett nekter myndighetene i delstaten å kunngjøre et offisielt valgresultat lørdag. Nå må de pent vente til etter at retten mandag kveld tar stilling til Gore-kampanjens krav om at manuelt opptalte stemmer fra fylkene Palm Beach og Broward blir inkludert i valget. Bush leder nå med 339 stemmer.

Delstatens republikanske myndigheter har bestemt at stemmer som er talt opp etter tidsfristen, blir forkastet. En dommer ga dem medhold i ettermiddag, men visepresident Al Gores representant Warren Christopher kunngjorde i kveld at demokratene anker kjennelsen som åpnet for en seier til George W. Bush i presidentvalget.

En dommer i delstatshovedstaden Tallahassee besluttet i ettermiddag at Floridas myndigheter har rett til å holde på tidsfristen som gikk ut tidligere i uka og forkaste alle håndtalte stemmer som er kommet til etterpå. Hvis kjennelsen blir stående, må trolig Al Gore vinke farvel til håpet om å bli president i januar.

Dommer Terry Harris kunngjorde sin beslutning mens funksjonærer i delstatens 67 valgdistrikter gjorde seg klar til å telle opp anslagsvis 2.500 utenlandsstemmer. Guvernør Geeorge W. Bush leder i øyeblikket med 339 stemmer etter at en del av utenlandsstemmene er talt opp, melder nyhetsbyrået AP. Det var ventet at stemmene fra amerikanske militære vil styrke hans krav på å ha vunnet Florida og dermed et flertall av valgmannsstemmene. Delstatsminister Katherine Harris, som i dag fikk dommerens medhold, var klar til å utrope Bush til valgvinner i morgen.

Dommeren kom til at Harris opptrådte med lovlig skjønn da hun onsdag sa fra at nye stemmer som kommer inn fra håndtelling etter tidsfristen, ikke vil bli regnet med. Den manuelle tellingen fortsetter i fylkene Palm Beach og Broward. Floridas høyesterett besluttet i går at den kan holde fram, uten å ta stilling til om nye stemmer skal medregnes.

Christopher avviste som helt uaktuelt at Gore skal innrømme nederlag lørdag, selv om Florida skulle utrope Bush som vinner og han selv skulle erklære seg som USAs 43. president.

Amerikanske medier diskuterer ivrig om det er juss eller politikk som bør avgjøre valget. I Washington Post hevder den konservative kommentatoren Charles Krauthammer at håndtelling inviterer til demokratisk juks. Ikke for hånd

I samme avis drøfter Charles Babington partenes taktikk. To veier til mål

Og Peter Carlson forteller om valget som trolig ble sikret med demokratisk juks, i 1960: Sluttspurt i 60

Dagbladet.no kommer tilbake med mer