Flørter med sjokkerende comeback

Vidar Kleppe er så fornøyd med målingene i Kristiansand at han tror tiden kan være moden for et comeback på Stortinget. Han advarer nå politikerne på Stortinget.

GODE MENINGSMÅLINGER: Vidar Kleppe og Demokratene kan se ut til å gjøre et svært godt valg i Kristiansand. I et intervju med Dagbladet forteller Kleppe at han nå ønsker seg tilbake til Stortinget. Video: Emilie Rydning. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Demokratene og Vidar Kleppe tredobler antall representanter i bystyret i Kristiansand, ifølge ferskeste måling fra Fædrelandsvennen.

Partiet på høyre fløy har i dag to representanter i bystyret, men er inne med seks på målingen. Han ligger nå an til å bli valgets store vinner i sør.

Oppturen gjør at en smørblid Kleppe forteller Dagbladet i Kristiansand at han vurderer comeback på Stortinget om to år. Det blir i så fall 20 år etter at Kleppe sist forlot Løvebakken. Han vil da bli Demokratenes første representant på Stortinget. Partiet ble stiftet i 2002.

- Jeg har aldri vært borte fra politikken i Kristiansand eller fra fylkespolitikken, men jeg har jo vært borte fra Stortinget lenge. Nå får vi se hvordan det går i valget i Kristiansand, og så får vi se om jeg satser på Stortinget om to år, sier Kleppe og justerer.

I brystlomma har han et lommetørkle i de norske farger. Rødt, hvitt og blått lyser opp den mørke dressen.

- Comeback er noe du vurderer?

- Ja, det gjør jeg absolutt. Jeg savner Stortinget, og den viktige talerstolen på der. Og når du ser andre, mindre partier, som Rødt og MDG, som har fått en gjennomslag - det er klart at de krydrer det politiske Norge, uansett hva man mener om politikken deres, sier Kleppe.

Protestvalg i sør

Kleppe omtaler Demokratene som et protestparti. Sammen med Tverrpolitisk Folkelist er han i ferd med å gjøre livet surt for de tre store i Kristiansand-politikken: Ap, Høyre og KrF.

Frp, Demokratene og Tverrpolitisk Folkeliste får til sammen 17,9 prosent oppslutning, mens Ap faller under 20 prosent på den ferskeste målingen i Kristiansand. Ap fikk 27,8 ved forrige valg. Også Høyre, som i dag har ordføreren i byen, sliter. Partiet fikk 23,1 prosents oppslutning på målingen.

Vidar Kleppe ble ekskludert fra Frp i 2001, og stiftet året etter Demokratene.

Frp-konflikt

Han har nylig havnet i konflikt med Kristiansand Frp, etter beskyldninger om å spre usannheter om partiet gjennom sosiale medier.

- Jeg har vært klar i fra første dag til å vende tilbake til Stortinget. Jeg trenger ingen opplæring der. Jeg kan systemet, og da skulle de andre på Stortinget stått tidlig opp og lagt seg seint for jeg hadde gitt dem mye å gjøre. Jeg har slitt ut to Høyre-ordførere i Kristiansand.

Kleppe mener hans parti trolig havner på vippen i Kristiansand etter valget, og dermed avgjør hvem som blir ordfører i byen de neste fire åra. Arbeiderpartiet har en uttalt ambisjon om å få ordføreren i byen, for første gang siden 1947. Siden den gang har de borgerlige regjert Sørlandets største by.

- For Demokratene er ingen sak for liten, og ingen sak for stor, for Vidar Kleppe og Demokratene, vi holder ord, sier Kleppe og smiler fornøyd over eget slagord.

Ap-samarbeid på is

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, holdt først døra åpen for et valgteknisk samarbeid med Demokratene, men ble tvunget til å revurdere etter press fra partikontoret og internt i eget lokallag.

Kleppe fnyser av «vinglingen fra Arbeiderpartiet».

- Det er ikke rart det er krig i verden. I et demokrati som Norge, på det blide Sørlandet, blir det altså en stor diskusjon fordi det liksom er så farlig å snakke med Demokratene og Vidar Kleppe. Vi vil snakke med alle. Vi er opptatt av politikk, ikke politiske diskusjoner, sier han.

Kleppe lister opp bompenger, skrinlegging av den omstridte kunstsiloen og havneflyttingen i Kristiansand som de viktigste sakene for Demokratene.

- Vidar Kleppe på vippen - det kan gå kaldt nedover ryggen på sosialister på Sørlandet?

- Ja, og det gjør det allerede. Ikke bare blant sosialister, men også på rådhuset hos ordføreren, sier Kleppe og ler.

Samarbeider med islamkritisk parti

Nasjonalt har partiet innledet valgsamarbeid med det omstridte Selvstendighetspartiet, som slår fast i partiprogrammet at «islam ikke hører hjemme i Norge».

Kleppe bedyrer at han ikke deler samarbeidskompisens syn på islam.

- Mener du at islam ikke hører hjemme i Norge?

- Når folk fra Selvstendighetspartiet står på våre lister, så er det Demokratenes politikk som gjelder på dette området. Demokratene er for religionsfrihet. Lovlydige borger som som har kommet her for å jobbe og stå på, de er velkommen til Norge, sier han.

Ap sier nei - til slutt

Mette Gundersen, varaordførerkandidat, i Kristiansand Ap slår ettertrykkelig fast at hennes parti ikke er interessert i å snakke med Vidar Kleppe etter valget, uansett hvor store Demokratene måtte bli.

- Demokratene, ytterst på høyre fløy, er ikke et parti Arbeiderpartiet samarbeider med, sier hun til Dagbladet.

- Din ordførerkandidat, Jan Oddvar Skisland, sa noe annet til Dagbladet tidligere i sommer?

- Men det siste han har sagt er at vi ikke skal samarbeide med Demokratene og Vidar Kleppe, sier Gundersen.

-