Flørting som funker

Norske kvinner synes at norske menn skal ta mer initiativ til flørting og dating. Mennene ønsker seg det samme om kvinnene. Er det rart rundt 700.000 nordmenn bor alene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legges boka «Dating på norsk» ut til salgs bokhandlerne. Thea Haavet (26) og Trude Sæle (30) har dybdeintervjuet 100 norske kvinner og menn, om hvordan single nordmenn lettere skal finne den kjæresten de leter etter. Framgangsmåtene er ulike for menn og kvinner, men noen av rådene gjelder for samtlige: Det krever aktiv handling å finne den rette. Du må ha en plan, og du må vite hva du leter etter.

Si ja

Og det stopper ikke der.

- De vi har snakket med ønsker at det skal bli lettere å be folk ut. At vi skal kunne treffe hverandre uten at vi trenger å være veldig forelsket. Det må bli lettere å si ja til en date uten at det blir oppfattet som planlegging til det kommende bryllupet, forteller de to.

De anbefaler folk å gjøre noe utenom det vanlige for å øke sjansene til å finne den rette.

- For mange har vennekretsen blitt en barriere. Vennene dine liker blueskvelder, mens du er ute etter en sporty partner. Da må du vurdere å bryte mønsteret, bli mer strategisk og bevege deg dit du tror din drømmepartner ville like å gå, råder Thea.

Trude legger til:

- Oppsøk stedene der du viser deg fra din beste side, der du utstråler ditt mest positive jeg. Det er stedene der du lykkes med det du gjør, hvor du føler deg mest vakker og vel, mener hun.

På utkikk

Både Thea og Trude er single, og på utkikk etter den rette. De har skrevet ei bok som de selv har bruk for.

- Vi har kjent hverandre i ni- ti år og brukt mye av denne tida til å diskutere hva som fungerer i kjærlighetslivet. Ideen til boka fikk vi da vi satt og pratet en dag i januar for snart to år siden. Begge hadde nettopp avsluttet relativt lange forhold. Vi snakket så mye om det at vi bestemte oss for å få valuta for den tida og energien vi brukte, og skrive ei bok om temaet, forteller Trude.

- Det har vært en slags helbredelsesprosess. Vi har jobbet med boka intenst i fem måneder, og denne tida har fått meg til å skjønne hva som ikke fungerer, sier Thea.

Den rette

Jentene har funnet formelen:

- Hjerte, hjerne og hormoner. Et forhold må tilfredsstille alle tre delene, ellers fungerer det ikke i lengden.

For målet er de enige om.

- Det er å finne den rette. Vi vil ikke være i et forhold for enhver pris, forklarer de.

Forfatterne mener at det ikke tidligere er skrevet bøker om emnet som nødvendigvis kan overføres til norsk kultur. Til boka har de intervjuet 50 kvinner og 50 menn, alle single, og mellom 25 og 40 år. Svarene maner til en oppklaring av det norske kjønnsrollemønsteret.

- Fire av fem av kvinnene synes norske menn er for dårlige til å ta initiativ. De blir beskrevet som trauste og litt tafatte. Men det overraskende er at 96 prosent av de spurte mennene sier at de ønsker at de skal bli bedt ut av kvinner, sier Thea.

De er ikke i tvil om hvilke flørteregler som fungerer best på norske kvinner og menn.

- Det er øyekontakten og smilet. I tillegg blir de vi har snakket med lett sjarmert av komplimenter, konkluderer de to jentene.

FLØRTETEST PÅ BY'N: Thea Haavet (26) (t.h.) og Trude Sæle (31) har intervjuet norske single om hvilken type flørting som fungerer best, og demonstrerer sin nyervervede kunnskap ute på by'n med Dagbladet. Franco Rossi (35) synes jentene er hyggelige, men avslører at han er godt gift.