- Flott! La oss rekruttere disse mujahedinene

Hillary Clinton mener USA må ta det historiske ansvaret for Talibans frammarsj i Pakistan.

TRAKK SEG UT: Medlemmer av pakistanske Taliban poserer foran kameraet, idet de trekker seg ut av Buner-distriktet, som de tidligere i uken hadde inntatt. Forskere mener tilbaketrekkingen bare er en ren taktisk manøver. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
TRAKK SEG UT: Medlemmer av pakistanske Taliban poserer foran kameraet, idet de trekker seg ut av Buner-distriktet, som de tidligere i uken hadde inntatt. Forskere mener tilbaketrekkingen bare er en ren taktisk manøver. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Talibans framrykking mot hovedstaden Islamabad har kastet skygger over kongresshøringen som har pågått i USA denne uka.

I en to dager lang høring har utenriksminister Hillary Clinton måtte redegjøre for Obama-regjeringens utenrikspolitikk.

Med nyheten om at Taliban stod 10 mil fra hovedstaden, kom Clinton med harde utfall mot den pakistanske regjeringen. Clinton sa at situasjonen i Pakistan er en dødelig trussel mot verden, og at den pakistanske regjeringen har abdisert for Taliban.

Moralsk pekefinger
Torsdag var det en mer ydmyk Clinton som kom med store innrømmelser og sa at USA må ta sin del av ansvaret for at Taliban i dag truer atommakten Pakistan.

Hun sikter til hvordan USA i samarbeid med den pakistanske etterretningstjenesten i mange år pumpet inn våpen og penger til muhajedinen som kjempet mot den russiske okkupasjonen av Afghanistan.

Taliban har sitt utspring fra mujahedin-bevegelsen og misnøyen med krigsherreregimet som oppstod etter den russiske tilbaketrekkingen i 1989.

- Hvor er vi på vei? Skal vi bli værende i Afghanistan et tiår til? ville kongressmedlem Adam Schiff ha svar på.

- Vi kan rette våre moralske pekefingre mot Pakistan. I går gjorde jeg det, for å være ærlig, innrømmet Clinton, ifølge den pakistanske, engelskspråklige avisa The Dawn, som var tilstede under høringene.

Må selv ta ansvar
- Men problemene vi står overfor må vi til en viss grad ta ansvar for. Vi har bidratt til å skape dem. Vi har også en forhistorie med å bevege oss inn og ut av Pakistan, sa utenriksministeren.

- La oss huske på her, at de menneskene vi kjemper mot i dag, finansierte vi for 20 år siden. Det var president Reagan i samarbeid med en kongress ledet av demokrater som sa: «Vet du hva? Det høres ut som en flott  idé. La oss gjøre avtaler med ISI (den pakistanske etterretningen) og det pakistanske militæret, og la oss rekruttere disse mujahedinene.

IKKE HELT UT: Pakistanske Taliban varslet i går at de ville trekke seg ut av Buner-distriktet og returnere til Swat-dalen. Taliban sier imidlertid at lokale Taliban-medlemmer fortsatt vil patruljere gater og ha veisperringer i Buner. Foto: AP Photo/Naveed Ali/SCANPIX
IKKE HELT UT: Pakistanske Taliban varslet i går at de ville trekke seg ut av Buner-distriktet og returnere til Swat-dalen. Taliban sier imidlertid at lokale Taliban-medlemmer fortsatt vil patruljere gater og ha veisperringer i Buner. Foto: AP Photo/Naveed Ali/SCANPIX Vis mer

- Og flott. La dem komme fra Saudi-Arabia og andre land, la dem importere sin wahabi-tolkning av islam, slik at vi kan slå Sovjetunionen, sa Clinton om Reagans politikk.

Høster det vi sår
I torsdagens kongresshøring oppsummerte Clinton med å si at strategien den gang hadde vært vellykket. Sovjetunionen måtte trekke seg ut av Pakistans naboland, Afghanistan, etter ti år.

Da Sovjet endelig trakk seg ut i 1989 hadde landet tapt milliarder av dollar på krigføringen mot den afghanske mujahedinen. De var i sin tur finansiert med våpen og trening av Pakistan og USA.

- Det var ikke en dårlig investering når det gjelder Sovjetunionen, men la oss være forsiktig med hva vi sår, for vi vil høste av det, advarte Clinton.

I dag er hun på besøk i Iraks hovedstad Bagdad, ni uker før amerikanske styrker skal være ute av irakiske byer.

Clinton sier hun er i landet for å vurdere sikkerhetssituasjonen etter at en ny voldsbølge har tatt livet av om lag 250 mennesker denne måneden.

TAR ANSVARR: Utenriksminister Hillary Clinton sa i går at USA må ta sin del av ansvaret for situasjonen i Pakistan. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/SCANPIX
TAR ANSVARR: Utenriksminister Hillary Clinton sa i går at USA må ta sin del av ansvaret for situasjonen i Pakistan. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer
AMERIKANSKE VÅPEN: Dette bildet viser Taliban-krigere med amerikanskproduserte Stinger-raketter like ved et fly Taliban kapret i Kandahar i 1999. Amerikanske antiluftmissiler var en av hovedårsakene til at mujahedinen hadde stor suksess mot russerne. Foto: REUTERS/Muzammil Pasha/SCANPIX
AMERIKANSKE VÅPEN: Dette bildet viser Taliban-krigere med amerikanskproduserte Stinger-raketter like ved et fly Taliban kapret i Kandahar i 1999. Amerikanske antiluftmissiler var en av hovedårsakene til at mujahedinen hadde stor suksess mot russerne. Foto: REUTERS/Muzammil Pasha/SCANPIX Vis mer