Drone-pågrepet russer:

- Fløy droner i Norge i månedsvis

Russeren som tirsdag ble pågrepet av politiet på vei ut av landet med to droner på Storskog har kjørt gjennom hele Norge. Han har opplyst å opprinnelig være journalist, og at han har tatt bilder av hus og natur til privat formål.

STOPPET: Russeren ble stoppet på den russiske grenseovergangen mellom Russland og Norge ved Storskog i Finnmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STOPPET: Russeren ble stoppet på den russiske grenseovergangen mellom Russland og Norge ved Storskog i Finnmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mannen ble fredag varetektsfengslet i to uker i Indre og Østre Finnmark tingrett.

Mannens forsvarer, advokat Jens Bernhard Herstad, opplyste torsdag til Dagbladet at hans klient hadde begjært seg løslatt. Han har imidlertid innrømmet å ha fløyet dronene.

Store mengder materiale

Mannen er siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften, som trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Den aktuelle paragrafen sier at russiske selskaper eller borgere ikke har lov til å fly i Norge.

Ifølge fengslingskjennelsen har mannen reist gjennom Norge sida august i år.

Da han ble stanset på Storskog hadde han med seg to droner i bagasjen med til sammen 4 terabyte lagrede bilde- og filmfiler hvor deler er kryptert.

Sier han er journalist

Mannen har forklart at han har fløyet droner i hele landet.

Politiadvokat Anja Indbjør forteller til Dagbladet at mannen har forklart at han er journalist.

- Han har forklart seg, og sier at han i utgangspunktet jobbet som journalist, og har mye materiale i forbindelse med det. Han liker å ta bilder og er fotograf, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer