Fløy Gardermoen - Riga uten et eneste papir

Sikkerhetssvikt i flere ledd i dag - har aldri skjedd i hovedflyplassens åtte år lange historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag feirer Gardermoen åtte års jubileum og så langt har mellom 50 og 60 millioner passasjerer reist ut fra den nye hovedflyplassen. Ingen har greid å ta seg fra Gardermoen til utlandet uten et eneste påkrevd papir - før i dag.

Alvorlig sikkerhetssvikt i flere ledd pluss et sammentreff av tilfeldigheter gjorde at en ung kvinne kom seg med Norwegian fra Gardermoen til Riga i morges uten verken billett eller pass. Både Norwegian og Oslo Lufthavn bekrefter historien.

- Vi ser alvorlig på det som har skjedd, og har satt i gang full gransking for å finne ut hvordan det kunne skje, sier både informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian og informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Dagbladet.no.

Kvinnen ble ikke stoppet før hun måtte gjennom passkontrollen på flyplassen i Riga.

- Jeg kan bekrefte at vår ambassade i Riga ble kontaktet om en norsk statsborger som ikke hadde papirene i orden. Ambassaden har hjulpet henne med retur til Norge, sier informasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Kvinnen i 20-årene fra Hedmark har i lengre tid slitt med psykiske problemer.

Kvinnen har passert fem sjekkpunkter på Gardermoen uten et papir i lomma. Ved to av punktene har det skjedd en alvorlig svikt - ved passkontrollen og ved Norwegians ombordstigning til Riga-flyet.

Begge disse punktene opereres av selskapet Northport, og både Norwegian og Oslo Lufthavn har bedt selskapet om en redegjørelse.
Dagbladet.no har ikke fått kontakt i kveld med den norske ledelsen i det finske sikkerhetsselskapet Northport.

Fløy Gardermoen - Riga uten et eneste papir

Funnet på video

- Noe lignende har bare skjedd én gang, men det var innenlands for et par år siden da en liten gutt gikk seg bort. Glippen i dag hadde så mange sammenfallende tilfeldigheter at det nesten ikke er til å tro. Men samtidig vil jeg få understreke at det ikke var noen sikkerhetsrisiko, og at overvåkningssystemet her på flyplassen har virket i ettertid. Vi har identifisert kvinnen i folkemengden gjennom alle punktene. Hun har rett og slett fulgt folkestrømmen uten å bli oppdaget, sier informasjonssjef Jo Kobro.

Slik har kvinnens papirløse ferd gjennom Gardermoens sikkerhetspunkter vært:

  • 1) Sikkerhetskontrollen: her trenges ingen papirer, person og eventuell bagasje blir gjennomlyst for skarpe gjenstander etc.
  • 2) Dokumentkontrollen, til høyre etter sikkerhetskontrollen: her skal det vises boardingkort eller annen identifikasjon, for eksempel bankkort.
  • 3) Passkontrollen ved utgang 47: En Schengen-dør for land som krever pass for nordmenn (Latvia krever pass) eller non-Schengen for andre reisemål (for eksempel Storbritannia). Her er den første alvorlige sikkerhetssvikten. Kvinnen har gått rett gjennom non-Schengen døra, som skal være stengt. Før passasjerene er kontrollert.
  • - Vi vet foreløpig ikke hva som har skjedd her, om det er bemanningen som har gjort en feil eller om det har vært en feil ved selva døra. Alle som jobber på flyplassen bak dette punktet, må ha et adgangskort med kode for å komme gjennom. Ingen passasjerer skal ha mulighet for å komme gjennom før kontrolløren har åpnet, sier Kobro.
  • 4) Norwegians billettkontroll: det er foreløpig en gåte både for Jo Kobro og Norwegians informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen hvordan kvinnen har passert her og ut i bussen uten at noen ansvarlige har reagert.

    - Ved dette punktet er opptakene fra overvåkningskameraet ikke gode nok til å gi et umiddelbart svar, sier Jo Kobro.

  • 5) Opptellingen ombord: antallet passasjerer ombord stemte med antallet som hadde levert boardingkort - til tross for at kvinnen ikke hadde noe slikt.

- Dette har vi funnet ut av. En passasjerer fra Stavanger var booket inn direkte med bagasje via Gardermoen til Riga, men Stavanger-flyet rakk ikke fram. Northport skulle ha sørget for at han ble fjernet fra den elektroniske innsjekkingen, men det skjedde ikke. Dermed "overtok" kvinnen denne passasjerens plass ombord, forklarer Anne Grete Ellingsen.

Etter det Dagbladet.no forstår kom den psykisk syke kvinnen tilbake til Gardermoen i kveld med et annet flyselskap.

 FORRIGE GANG:  Slik så det ut på Gardermoen da en diplomat gikk gjennom feil dør i september.  Trafikken stoppet opp i flere timer. I dag kom en kvinne uberettiget gjennom alle sjekkpunktene uten at noen oppdaget noe som helst. Foto: Scanpix.
FORRIGE GANG: Slik så det ut på Gardermoen da en diplomat gikk gjennom feil dør i september. Trafikken stoppet opp i flere timer. I dag kom en kvinne uberettiget gjennom alle sjekkpunktene uten at noen oppdaget noe som helst. Foto: Scanpix. Vis mer
ALVORLIG: Vi er i gang med full gjennomgang av det som har skjedd, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
ALVORLIG: Vi vet ennå ikke hva som gikk galt for selskapet som sjekker boardingkort for oss, sier informasjonsdriektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian.