Vinner:  Bjørn Kjos og Norwegian er blant de store børsvinnerne gjennom finanskrisen. 
foto Kristin Svorte/Dagbladet
Vinner: Bjørn Kjos og Norwegian er blant de store børsvinnerne gjennom finanskrisen. foto Kristin Svorte/DagbladetVis mer

Fløy gjennom finanskrisen

Norwegian, Seadrill og Schibsted har fosset gjennom krisene de siste årene, mens børslokomotivene Orkla og Hydro har bråbremset

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Mens aksjemarkedet falt, og lot mange blø etter forrige toppnotering 19. juli 2007, kunne investorene flydd høyt over børsen ved hjelp av fem enkeltaksjer, skriver Finansavisen.

Fellestrekk Når vi nå har fått en ny børsrekord, er Algeta, Norwegian, Seadrill, Det norske og Schibsted de aksjene som har gjort det best siden forrige topp.

- Det er noen fellestrekk blant disse, som eksponering mot en relativt robust og skjermet norsk økonomi, samt mot økende oljeinvesteringer, sier Erlend Lødemel, sjeføkonom i Arctic Securities, til Finansavisen.

Fredriksens Seadrill har for eksempel hatt en vekst på hele 120 prosent i perioden. I tillegg har aksjonærene fått med seg utbytter på 74 kroner per aksje, noe som tilsvarer 35 milliarder kroner totalt.

Norwegian fløy på sin side høyt i 2012, og endte opp 160 prosent. Bjørn Kjos gliste bare mer og mer etter hvert som kvartalspresentasjonene inneholdt flere fly, høyere inntjening og ekstreme vekstambisjoner.

Til tross for at aksjen er ned over 20 prosent siden forsommeren i år, har det vært en eventyrlig flytur for aksjonærene de siste årene. Fra topp til topp er kursen opp 123 prosent, skriver Finansavisen.

Aller best gikk det imidlertid med farmasiselskapet Algeta, som i perioden hadde en økning på hele 438 prosent på børsen. Det gjenstår imidlertid å se om selskapets medisiner har kommersiell kraft.

Disse kjempene falt På den andre siden av skalaen finner vi råvareeksponerte selskaper som Hydro, som har slitt med et tungt aluminiumsmarked.

- Den største enkelthendelsen siden forrige topp i 2007 er den dramatiske skiftet som har funnet sted i solmarkedet hvor REC gikk fra en enorm markedsverdi og til tross for tre kapitalutvidelser er et svært mye mindre selskap i dag. RECs utvikling rammet også Orkla meget hardt i perioden, sier Atle Vereide, aksje- og analysesjef i SEB, til Finansavisen.

Fra juli 2007 har REC falt 98 prosent, mens Orkla er ned 61 prosent.

Flere nyheter Vinneraksjene som trolig fortsetter opp
Ukens 15 anbefalte aksjer
Albert Collett anbefaler syv aksjer