- Fløy helikopteret ulovlig

Ulykkeshelikopteret var ikke registrert i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i går ettermiddag at det private helikopteret styrtet i sjøen, like etter at det tok av fra Breistein fergekai ved Åsane i Bergen. En 32 år gammel mann omkom. Piloten (56), som er far til den omkomne, og 32-åringens samboer (28) kom fra havariet med lettere fysiske skader.

I dag ble det kjent at piloten ikke hadde lov å fly helikopteret i Norge, melder Bergens Tidendes nettutgave.

Trakk søknad

Ulykkeshelikopteret av typen Enstrom 280C Shark ble kjøpt i England i sommer. Piloten fløy helikopteret til Norge med tillatelse fra Luftfartstilsynet.

- Den eneste tillatelsen vi har gitt dette helikopteret er en midlertidig registreringstillatelse for å fly helikopteret til Norge. Helikopteret hadde ikke lov til å fly i Norge, sier luftfartsdirektør Per Arne Skogstad til NTB.

Alle luftfartøy som skal fly i Norge, skal registreres i Norges luftfartøyregister (NLR).

- Han søkte om å importere helikopteret og få det midlertidig registrert. Men så trakk han søknaden like etterpå. Det betyr at han ikke hadde lov til å fly helikopteret i Norge, sier Per-Arne Skogstad til bt.no.

Ifølge luftfartsdirektøren har piloten norsk sertifikat for fly med vinger, men ikke for helikopter.

Luftfartstilsynet skal undersøke saken nærmere, og vil ifølge avisa vurdere politianmeldelse.

- Men jeg vil understreke at det ikke er noen sammenheng mellom manglende formaliteter og denne konkrete ulykken. Det kan jo være teknisk feil som førte til havariet, sier Skogstad.

Han legger til at saken er ekstra vanskelig fordi pilotens sønn omkom i ulykken.

Tekniske undersøkelser

I dag ble helikopteret fraktet fra Bergen til Lillestrøm, der det skal undersøkes av Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane.

- Vi skal foreta tekniske undersøkelser av helikopteret. I tillegg skal vi snakke med vitner og de som var om bord i helikopteret, sier havariinspektør Tor Nørstegård til NTB.

Det vil trolig ta flere måneder før Havarikommisjonen kan komme med sin konklusjon om ulykkesårsaken.

REDNINGSAKSJON: Et stort antall redningsbiler ankom fergeleiet etter at helikopteret styrtet i sjøen.