Helikoptersøket i Kvam:

Fløy inn i farlige Tokagjelet: - Høy risiko

Plutselig åpnet den tette tåka seg, noe som ga fartøysjef Leif Morten Hamre og hans besetning et kort vindu til å lete etter overlevende i elva Tokagjelet.

FARTØYSJEF: Sammen med en besetning på fem personer, flydde Leif Morten Hamre til Kvam for å bistå i den omfattende redningsaksjonen mandag ettermiddag. Foto: Forsvaret
FARTØYSJEF: Sammen med en besetning på fem personer, flydde Leif Morten Hamre til Kvam for å bistå i den omfattende redningsaksjonen mandag ettermiddag. Foto: Forsvaret Vis mer
Publisert

Tett tåke, lavt skydekke og stupbratte fjellskrenter førte til svært vanskelige flyforhold for fartøysjef Leif Morten Hamre om bord i SAR-Queen, redningshelikopteret til forsvarets 330-skvadron.

De få minuttene mellom klokka 14.30 og 15.00 mandag skulle vise seg å bli avgjørende for å få til et søk fra luften i det krevende området Tokagjelet.

Slik beskriver han de nervepirrende minuttene.

- Vi var bekymret for at tåka skulle tette igjen slik at vi ville bli «låst inne» og ikke komme oss ut igjen, sier Hamre.

Han var en av seks personer om bord i helikopteret, som ble sendt til Hardanger for å søke etter de tre savnede personene i Kvam mandag ettermiddag.

Den tette tåka ga besetningen et kort vindu på bare 30 minutter.

- Ikke egnet flyvær

Rett før midnatt søndag kveld fikk Hamre en forespørsel om å bidra i redningsaksjonen.

- Været var skikkelig dårlig og ikke egnet som flyvær, sier fartøysjefen.

Farlighetsgrad og risikovurdering av redningsaksjoner er noe den erfarne piloten alltid må gjøre fortløpende under hvert eneste oppdrag.

Mandag morgen så det fremdeles mørkt ut for 330-skvadronen.

NYTT HELIKOPTER: Leif Morten Hamre var en av to piloter om bord i SAR-Queen, arvtakeren etter Sea King. Foto: Forsvaret.
NYTT HELIKOPTER: Leif Morten Hamre var en av to piloter om bord i SAR-Queen, arvtakeren etter Sea King. Foto: Forsvaret. Vis mer

Først klokka 13.00 tok helikopteret av fra Sola og satte kursen mot Kvam i Hardanger. 45 minutter seinere startet teamet et søk fra lufta over Movatn og opp mellom stupbratte fjellvegger i Tokagjelet.

Lavt skydekke nederst i dalen og flere tette tåkedotter førte først til store begrensninger i søket.

- Så åpnet været seg og jeg vil tro at vi hadde cirka 30 minutter med fint vær, hvor vi fikk undersøkt Tokagjelet og i området hvor fossen er, sier Hamre.

Den lille halvtimen med åpning i skylaget skulle heldigvis vise seg å være tilstrekkelig med tid for at mannskapet kunne gjennomføre et godt søk.

- Høy risiko

Ifølge fartøysjefen fikk de på den korte tida gjort grundige undersøkelser over elva og i områder hvor bakkestyrkene ikke kom til. Dette på grunn av farlige bratte fjellvegger og smale partier.

- Det er svært krevende å gjøre et slikt søk, og vannføringen i elva var sterkere enn jeg hadde sett for meg. Når elva er så kraftig som den var i går, reduseres sikten så kraftig at vi ikke klarer å se noe under vannskorpa, sier Hamre.

Han beskriver fossen som stor og kraftig, med enorme vannmengder som skapte en «vill elv» gjennom Tokagjelet.

RISIKO: Ove Haugen i Elveredningsgruppa i Røde Kors sier de fortsetter å søke etter de tre antatt omkomne i Kvam. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet TV. Reporter: Marthe S. Lien. Vis mer

Hvor lavt fartøysjefen turte å fly var en kontinuerlig vurdering, da med tanke på sikkerheten til flymaskinen og muligheten til å fortsatt kunne gjøre et godt søk.

- Å fly ned i Tokagjelet med et helikopter er forbundet med høy risiko. Derfor valgte vi å gjennomføre søket i relativ stor høyde for å minimere denne. Men likevel ikke høyere enn at vi fikk gjort et godt søk, sier Hamre.

Siden sikten var såpass dårlig, brukte mannskapet om bord varmesøkende kamera for å bedre kunne se etter ting som stakk opp over vannskorpa eller personer som kunne ligge langs elvebredden.

Håpet var likevel, ifølge Hamre, å finne noen som klamret seg fast til en stein eller å kunne spotte noen som hadde klart å komme seg inn til land på et sted hvor bakkemannskapene ikke kom til.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Veldig trist

Til tross for alle faremomentene forbundet med en slik operasjon, er fartøysjefen klar på at det gjennomførte søket mandag ikke var farlig for mannskapet.

Noe han sier kanskje ville vært annerledes dersom de hadde funnet noen av de savnede.

- Søket vi gjennomførte mandag var ikke farlig for oss. Dersom vi hadde funnet noen som f.eks. hadde klamret seg fast til en stein, så ville det muligens ført til økt risiko, men vi kom ikke dit i går.

Siden jobben til 330-skvadronen er å bidra til å redde liv, så håpte Hamre at utfallet av søket hadde endt annerledes.

REDNINGSMANNSKAP: Om bord på redningshelikopteret mandag var det to piloter, en maskinist, en systemoperatør, en redningsmann og en lege. Foto: Forsvaret
REDNINGSMANNSKAP: Om bord på redningshelikopteret mandag var det to piloter, en maskinist, en systemoperatør, en redningsmann og en lege. Foto: Forsvaret Vis mer

- Vi er en livreddende ressurs som har fokus på å redde liv. Når vi, som i denne aksjonen, ikke klarer å gjøre funn og hendelsen får et tragisk utfall så er det veldig trist. sier Hamre.

Ifølge fartøysjefen ble helikoptersøket bare en liten brikke i den store aksjonen for å finne de tre savnede personene. Dette mest grunnet dårlig vær og vanskelig terreng. Han mener bakkemannskapet fortjener mer ros.

- Det er viktig å vektlegge den formidable jobben og innsatsen som bakkestyrkene nedlegger i dette søket! Honnøren må gis til de som fortjener det mest.

Bakkemannskaper fortsetter søket etter de tre savnede personene i robåten.

SAVNET: Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72), Ruth Wathne (68) og blandingshunden Leo er savnet etter båtulykken i Kvam. Foto: Privat Vis mer

Friga navn på savnede

Mandag kveld gjorde politiet det klart at de ikke lenger hadde håp om å finne de tre savnede i Kvam i live.

- Det er nå lite eller ikke sannsynlig at de savnede blir funnet i live, sa innsatsleder i politiet Svein Vallands Laupsa på pressekonferansen.

Leteaksjonen ble nedskalert, men søket etter antatt omkomne fortsetter.

Både undervannskamera i elva i Tokagjelet og drone fra lufta i området ved Movatnet har blitt brukt for å prøve og finne de savnede, men den høye vannstanden i elva fortsetter å påvirke redningsarbeidet.

Tirsdag friga politiet navnene på personene. Det er Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68). Alle er fra Askøy.

Politiet reorganiserte søket samme dag og la en plan for den videre innsatsen i området. Personell fra Alpin redningsgruppe og Elveredningsgruppe fra Røde Kors ble heist ned i juvet med kran.

En av politiets teorier er at de savnede fortsatt befinner seg her, gjemt nede i de strie vannmassene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer