Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flue på veggen hos Blair

Journalisten Peter Stothard fikk komme bak døra til Downing Street 10 og tilbrakte 12 timer daglig i 30 dager sammen med statsminister Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- DET VAR tilfeldighetenes spill at jeg fikk jobben med alt hva den innebar. Da jeg begynte, visste vi ikke at det skulle bli krig, og jeg ble heller ikke håndplukket av statsministerens folk. Det var redaktør Jill Morgan i The Times Magazine som spurte om jeg ville følge Blair i noen dager, og jeg lot ikke sjansen gå fra meg, forteller Peter Stothard.

Han var lenge sjefredaktør i den britiske storavisa The Times, men ble syk. Etter sykepermisjonen ba han om å få en mindre stressende jobb og endte som redaktør for Times Literary Supplement (TLS).

JILL MORGAN - som håndplukket Stothard - hadde planlagt en artikkelserie i forbindelse med statsminister Tony Blairs 50-årsdag og ønsket å vise hvordan han bor bak den svarte døra i Downing Street 10.

Slik fikk journalisten både følge statsministeren på reiser under Irak-krigen og høre hvordan statsministeren leste for sønnen mens bombene falt, og om hvorfor Cherie Blair er blitt så opptatt av utseendet.

- Jeg ble overrasket da jeg ble bedt om å skildre statsministeren og hans medarbeidere, men den som ble enda mer overrasket, var nok Blair.

Pressesekretæren Alastair Campbell presenterte meg på en spøkefull måte. Han sa til Blair: «Dette er din fødselsdagsgave. Du får beholde ham i 50 dager.» Blair så skrekkslagen ut, og Campbell føyde til at det fikk være nok med 30 dager. Blair smilte da han skjønte sammenhengen.

DAGBLADET TREFFER Stothard på kontoret i Times-bygningen, som nå ligger i de gamle dokkene i London. Området er fullt av sikkerhetsvakter og nedslitte lagerlokaler, men innvendig er kontorene moderne nok. Vi treffer han mens den politiske debatten etter dr. Kellys selvmord raser videre.

- Du skriver at Alastair Campbell er Blairs mest fortrolige medarbeider. Hvis han trekker seg, hvordan vil det da gå med Blair?

- De er nære venner, men før Campbell var det Peter Mandelson (tidligere statsråd, red.anm.) som spilte denne rollen, og alle stilte det samme spørsmålet: Hvordan skulle han klare seg uten Mandelson? Vi så at han klarte seg bra.

Campbell har sin egen stil. Han er blitt hørt mens han skjeller ut Blair, og i boka finner man flere eksempler på at han har opptrådt dominerende.

DA BLAIR BLE vekket og fikk vite at Bush hadde satt i gang krigen mot Irak, ble det en hektisk aktivitet i Downing Street. Blair måtte tale til folket og fortelle dem hvorfor de nå var i krig. Han satt sammen med Campbell og andre rådgivere for å lage talen. Vi siterer fra boka:

- Hvordan skal jeg starte?» spør han.

- Hva med: Mine landsmenn, amerikanere... spør Campbell spøkefullt.

Tony Blair ler ikke...

- Hva med slutten? spør Blair. Kan jeg si «Gud velsigne dere»?

- Det er ingen god idé, sier en medhjelper, som mener det er så mange briter som ikke tror på Gud.

- DERE ER DE MEST ugudelige jeg vet om, svarer Blair, og den jødiske Peter Hyman protesterer, han er selv troende, men det er ikke samme gud, sier noen. Debatten fortsetter til Blair tar en avgjørelse og slår fast at det er den samme gud for jøder og kristne.

- Vil Blair fortsette?

- Jeg tror han vil fortsette så lenge han kan. Han mener at han må oppfylle de løftene han har gitt, og hvis ikke noe dramatisk skjer som tvinger ham ut, vil han fortsette. Han er i dag en mye sterkere mann enn han var da han ble statsminister første gang i 1997.

- Hva med dr. Kellys selvmord?

- Det har skapt en ny situasjon, men jeg tror ikke dommeren kommer til å rette noen anklage mot statsministeren. Jeg tror ikke rapporten vil ramme Blair.

En av de mange observasjonene Peter Stothard har gjort, er at på pressekontoret i Downing Street er det en liten statue av Edvard Munchs «Skrik».

- Er det Campbells frustrasjon som har ført til dette innkjøpet?

- Jeg har ikke fått noen forklaring på det, men det er en billig kopi, slike som du kan kjøpe i suvenirforretninger. Kanskje er det pressemedarbeidernes frustrasjon etter å ha svart på spørsmålet «Hvordan går krigen?» flere hundre ganger. Svaret var det samme hver gang: «Krigen går etter planen, vi gjør stadige framskritt.»

STOTHARD HAR SITTET i trapper og utenfor kontorene og iakttatt. Han karakteriserer statsministerboligen Downing Street 10 som «et hjem, et kontor og et fengsel». På gulvet ligger det leker etter Blair-parets yngstemann, Leo. Han elsker å bygge togsett som diplomater og statssekretærer har en tendens til å snuble i.

Leo holder statsministeren i ånde og forlanger å bli lagt merke til.

«Det er Leo som gjorde at faren klarte å slappe av under de hektiske krigsukene. Da bombene falt over Bagdad, fortalte han Leo eventyr på sengekanten hver kveld når han var hjemme, og før Leo la seg til å sove,» skriver Stothard i boka.

På en vegg henger det en innrammet gratulasjonshilsen fra president Chirac fra 2000, da Leo ble født, det var den gang da forholdet mellom den franske president og den britiske statsminister fortsatt var godt.

- Blair er glad i sine barn. Hvordan følte han det når meldingen kom om at irakiske barn ble skutt eller bombet i hjel?

- Jeg stilte ham akkurat det spørsmålet. Han la fra seg pennen, så alvorlig på meg, tenkte seg om og svarte: «Jeg føler at det går sterkt innpå meg. Det går virkelig innpå meg».

Men trass i svaret var Tony Blair overbevist om at han gjorde det rette ved å gå til krig. Han mente det var moralsk riktig. Stothard mener Blair ikke er en nikkedokke for George Bush, de er begge enige om at man må fjerne slike brutale diktatorer som Saddam Hussein.

EN ANNEN SOM ER kommet i nyhetene de siste ukene, er Blairs kone Cherie.

- Kan du forklare hvorfor Cherie er blitt så opptatt av sitt utseende og lar seg styre av sin slankeguru og kleskonsulent Carol Caplin?

- Jeg så ikke Caplin i Downing Street, men en av de ansatte ringte meg dagen etter at jeg hadde sluttet å gå i gangene der og fortalte at nå var Carol Caplin tilbake. Jeg vet ikke om det var tilfeldig at hun holdt seg borte da jeg var der. Årsaken til at Cherie vil se mer elegant ut, tror jeg de fleste kvinner vil forstå: Hun har bestemt seg for å legge mer vekt på sine kjoler og hårfrisyre, fordi det har vært så mye kritikk av at hun ikke ser elegant nok ut, sier Stothard.

FULGTE BLAIR: Journalist Peter Stothard.
PÅ HJEMMEBANE: Her spiller Tony Blair gitar hjemme i Downing Street mens lekene til minstesønnen Leo ligger strødd. Bildet er fra boka «30 Days».
TOPPMØTE: En tidlig morgen i Hillsborough slott i Nord-Irland dagen før Bagdad falt: Fra venstre Blairs kommunikasjonsdirektør Alastair Campbell, president George W. Bush, statsminister Tony Blair, Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice og pressetalsmann Ari Fleischer, og utenriksministrene Jack Straw og Colin Powell. Bildet er fra boka «30 Days».