FLUEPLAGE: Store husfluer er blitt  plageånder som nesten driver befolkningen i Valevåg til vanvidd. De klarer ikke å bli kvitt dem.

Foto: Per Løchen / NTB scanpix
FLUEPLAGE: Store husfluer er blitt plageånder som nesten driver befolkningen i Valevåg til vanvidd. De klarer ikke å bli kvitt dem. Foto: Per Løchen / NTB scanpixVis mer

Flueinvadert bygd erklærer «KRIG»

Bygda Valevåg har erklært krig mot fluene som nesten driver befolkningen til vanvidd i sommervarmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalsjef for helse og omsorg i Sveio kommune,Bjørn Gilje, sier til Dagbladet at de enorme mengdene med fluer er blitt veldig plagsomt for befolkningen i kommunen, og spesielt i og rundt Valevåg.

- Verre enn noen gang
- Dette er veldig spesielt. Vi har hatt disse problemene i flere runder i sommer. Nå har vi fått den tredje runden i forbindelse med den varmebølgen vi har hatt den  siste uka. Tida som går fra en larve blir til en voksen flue påvirkes i veldig stor grad av varme. Vi var plaget med mange fluer i fjor også, men i år er det verre enn noen gang tidligere. Det kan også ha sammenheng med at vi hadde en mild vinter, sier Gilje.

Sveio kommune har vært i kontakt med flere rådgivende og faglige etater uten å finne ut hvor fluene stammer fra. Folkehelseinstituttet har konstantert at det er vanlige husfluer og har pekt på at disse i hovedsak er knyttet til dyrehushold. Det finnes flere bondegårder i Sveio, men hverken Mattilsynet  eller landbruksmyndighetene har klart å peke ut noen som åpenbare kilder for fluene.

Kommunen har oppfordret alle som har biologisk materiale som kan egne seg for flueyngling til å følge nøye med. Alle må se etter i kompost, septiktanker, spredningsanlegg for kloakk, gjødsellager, husdyrrom og liknende steder. De som finner helt spesielt store ansamlinger av fluelarver må varsle kommunen for å iverksette spesielle tiltak.

Gjødsel i bevegelse Beboerne i Valevåg og området rundt har fått beskjed om å dekke til alle komposter og bruke redskap som får gjødselet i bevegelse slik at larvene ikke får utvikle seg i en hinne på toppen av karene.

- Vi har forsøkt mye for å få stanset dette, men har foreløpig ikke lyktes i særlig grad, sier Bjørn Gilje.

I en pressemelding går Sveio kommune nå ut med en generell oppfordring til innbyggerne med disse tre rådene, ifølge Haugesunds Avis:

1. Kalk husdyrgjødsel og utkjøring av dette.
2. Kalk kompost av mat, avfall og annet i privathusholdninger.
3. Mer bruk av fluefangere som fluebånd og liknende.