Flueinvasjon: - Grusomt

Det ble en joggetur utenom det vanlige for søskenparet Pernille og Roald Frøskeland.

NYTTET IKKE: Søskenparet Pernille og Roald Frøskeland var på joggetur på fjellet da de møtte på en sverm av svartfluer, som det ikke nyttet å riste av deg. Fluene fulgte etter dem nærmere åtte kilometer. Foto: Pernille Frøskeland/ Privat.
NYTTET IKKE: Søskenparet Pernille og Roald Frøskeland var på joggetur på fjellet da de møtte på en sverm av svartfluer, som det ikke nyttet å riste av deg. Fluene fulgte etter dem nærmere åtte kilometer. Foto: Pernille Frøskeland/ Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg svelget noen fluer, så det ble noen ekstra proteiner den dagen.

Det sier en lattermild Pernille Frøskeland til Dagbladet.

Hun var på joggetur til Skrovtind ved Reipå i Nordland med broren sin Roald Frøskeland, da de møtte på en hel haug med svartfluer.

Det var NRK som først omtalte saken.

- Det var grusomt, sier den spreke nordlendingen til kanalen.

- En periode måtte jeg holde meg for munnen slik at jeg ikke skulle puste inn fluer, forteller Frøskeland til Dagbladet.

De små, svarte fluene fulgte etter søskenparet bortimot hele joggeturen. Det nyttet rett og slett ikke å riste dem av seg.

- Det var veldig ubehagelig og utrolig plagsomt. Det var heller ikke noe godt å få de i munnen, sier hun.

Ga ikke gi slipp

Frøskeland beskriver opplevelsen som klaustrofobisk.

- Både broren min og jeg har vært mye på fjellet før og møtt på mange fluer, men det var ingenting i forhold til dette. Vi måtte røre på oss for å holde fluene unna oss, sier hun.

Og all løpingen gjorde at hun og broren ble svette i sommervarmen. Dessverre er svartflua svært tiltrukket av svettelukt, så de innpåslitne fluene ville derfor ikke gi slipp.

Søskenparet hadde flere rømningsforsøk bak seg, som desverre ga nedslående resultater:

- Vi hadde håpet på vind når vi kom til toppen av fjellet slik at fluene ville forsvinne med vinden, men det gjorde de ikke.

FORFULGT: En sverm av svartfluer fulgte som trofast etter søskenparet. Foto: Pernille Frøskeland/ Privat.
FORFULGT: En sverm av svartfluer fulgte som trofast etter søskenparet. Foto: Pernille Frøskeland/ Privat. Vis mer

- Broren min prøvde også og spurte fra dem. Men heller ikke det gikk, sier Frøskeland.

Hun anslår at fluene var med dem cirka sju til åtte kilometer av turen.

- Da vi kom oss ned fra fjellet tok det litt tid før de slapp. Vi gikk forbi en gård, og da stakk de av, sikkert til en kuruke eller noe, ler Frøskeland.

- Frister det å reise tilbake med det første?

- Ikke akkurat nå. Det blir nok noen uker til neste gang!

NON STOP: Blodigle-angrep og avstraffelse for utroskap. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Høysesong for flua

Leder for Norsk entomologisk forening og forsker ved Naturhistorisk museum, Trude Magnussen, forteller at svartflua er innpåslitne på mennesker og andre pattedyr på grunn av svette og lukt.

- De voksne fluene tiltrekkes svette fordi de drikker det. Hos husdyr som kyr drikker den også tårer, snørr og spytt, sier Magnussen til Dagbladet.

Om det er vanlig at fluene kommer i svermer, kommer an på lokale forhold, som nedbør og temperatur, ifølge Magnussen.

Hun legger til:

- Dette er faktorer som kan påvirke når larvene utvikler seg til voksne fluer. Fluene er imidlertid ikke farlige for mennesker, selv om de kan være plagsomme.

Det fikk søskenparet Frøskeland erfare på joggetur.

- Flua kan verken stikke eller bite. Den har ikke munndeler til å bite med, eller brodd til å stikke med, sier hun.

Sommeren og tidlig høst er høysesong for flua. Et godt råd å ta meg seg da, hvis man ønsker å unngå svartflua, er å dekke seg til i lyse klær, forteller Magnussen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer