Hjortelusflua:

Flueinvasjon: - Verre og verre

Per måtte plukke bort 30 fluer av kona etter skogstur.

<strong>PLAGSOM:</strong> Store svermer med hjortelusflua kan være svært plagsom, men den er ikke farlig som flotten. Per Stubbratten elsker å gå tur i skogen, og vil ikke la seg stoppe av noen fluer. Foto: Axel Holt.
PLAGSOM: Store svermer med hjortelusflua kan være svært plagsom, men den er ikke farlig som flotten. Per Stubbratten elsker å gå tur i skogen, og vil ikke la seg stoppe av noen fluer. Foto: Axel Holt. Vis mer
Publisert

Hvis du er på skogstur kan den bli totalt ødelagt av myriader av små fluer. Nå er det høysesong for den blodsugende hjortelusflua, en relativt innpåslitende flue som nesten er helt umulig å slå i hjel eller få fjernet raskt fra kroppen.

<strong>KASTER VINGENE:</strong> Hjortelusflua er cirka 1 centimeter lang, flyr langsomt og flagrende og har relativt store vinger. Den slår seg ned på tøyet, og kaster vingene, for så å krype innunder klærne og opp mot håret. Foto: Reidar Mehl / Folkehelsa / SCANPIX
KASTER VINGENE: Hjortelusflua er cirka 1 centimeter lang, flyr langsomt og flagrende og har relativt store vinger. Den slår seg ned på tøyet, og kaster vingene, for så å krype innunder klærne og opp mot håret. Foto: Reidar Mehl / Folkehelsa / SCANPIX Vis mer

Det opplevde Per Stubbraaten, leder i DNT Ringerike, da han var på tur med sin kone i skogen i Helveteslia nær Veme i Ringerike for noen dager siden.

- Jeg plukket 30 fluer av kona da vi kom tilbake til bilen etter turen. De har blitt ganske plagsomme, disse fluene, og de er ganske seiglivede og vanskelig å bli kvitt, sier Per Stubbraaten til Dagbladet.

Saken ble først omtalt på ringblad.no.

DNT-lederen har vært en ivrig friluftsmann i mange år, og opplever at hjortelusflua har blitt et tiltakende problem.

Et økende problem

- Jeg synes det har blitt stadig flere hjortelusfluer i skauen de siste tre åra. I de traktene jeg går mest på tur, så jeg den for første gang for tre år siden, og jeg synes bare det blir verre og verre for hvert år, forteller Stubbraaten.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

Når Dagbladet ringer er han på tur i skogen med en kamerat.

- På den lille tida vi har snakket sammen på telefon, har jeg plukket bort tre-fire fluer. Den går i nakkehåra, og er temmelig plagsom. Men det er uhyre sjelden den stikker folk, sier Stubbraaten.

Hjortelusflue:


  • Hjortelusflua er flat og krabbeliknende med kraftige klør på bein.
  • Den er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker.
  • Hodet er bredere enn langt. Antennene er små og sitter innsunket i små groper.
  • Kroppslengden er ca. 4,5-5 mm.
  • Den fødes om høsten med vinger, men kaster vingene ved funn av vert.
  • Korte vingestumper blir stående igjen.
  • Etter første blodmåltid svulmer bakkroppen opp.
  • Hjortelusflua er meget plagsom fordi den er frampå i den tiden da folk vanligvis bruker skogen mest, på bær- og sopptur eller jakt.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Selv om hjortelusflua er plagsom, vil han ikke la den stoppe ham fra jevnlige skogsturer.

- Det er lite vi kan gjøre mot fluene. Noen må kanskje holde seg vekk en liten periode, om de er ekstra plaget av dette. Men den er ikke farlig. Vi må bare forholde oss til faunaen slik den er, sier DNT-leder Stubbraaten til ringblad.no.

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort, som om høsten ofte lander på mennesker.

Den blodsugende parasitten er påvist i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Vestfold og sørøstre deler av Buskerud og Telemark. I tillegg synes den å ha spredt seg uavhengig fra Kristiansand til traktene rundt. Den finnes i både Sverige og Finland, og den kan også snart bli å finne på Vestlandet.

Kan klø veldig lenge

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan du bli beleiret av over femti individer om du er skikkelig uheldig. Vanligvis blir ikke mennesker stukket, men om det skulle skje så kan stikket klø i lang tid.

- Utbredelsen er økende. Denne flua er nær sagt ustoppelig, uttalte avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet tidligere.

Hjortelusflua flyr inn til kroppen din, og kaster vingene når den lander. Deretter kravler den seg fram for å finne et sted å etablere seg for å klekke ut larver.

- Stikkstedet kan klø intenst i 14–20 dager, og i ekstreme tilfeller kan den kløende knute vare i ett år, sier Preben Ottesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer