Flukt fra usikkerhet

I midten av januar ble Øst-Slavonia formelt tilbakelevert til Kroatia. Siden den tid har serbiske flyktninger derfra strømmet til Norge. Bare i januar kom 170 personer fra dette tidligere krigsområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det merkelige er at ikke andre land i Europa opplever en slik tilstrømning som Norge. Mye tyder på at jungeltelegrafen har gått om at kroatiske serbere vil få politisk asyl i Norge. Det er så langt fra sikkert.

  • For å begrense flyktningstrømmen fra Øst-Slavonia vurderer norske myndigheter nå i innføre visumplikt fra Kroatia.
  • I dag bor det mellom 100 000 og 150 000 serbere i Øst-Slavonia. Mange frykter hevnaksjoner fra kroatene, men det er ikke rapportert om spesielle menneskerettighetsbrudd den siste tida. Men serberne i området er usikre på framtida, også fordi flere og flere kroater har vendt tilbake til området de ble fordrevet fra for seks-sju år siden.
  • Nå flytter en del serbere fra Øst-Slavonia til Serbia, men dette er et lite fristende alternativ for de fleste. Noen bor i oppsamlingsleirer, mens andre må leie seg inn i private hjem, der de må betale for oppholdet.

Øst-Slavonia var en del av den kroatiske delrepublikken da Jugoslavia ennå eksisterte. Serberne okkuperte området i 1991- 92 og drev etniske kroater på flukt. Daværende fredsmekler Thorvald Stoltenberg utarbeidet på midten av 90-tallet en fredsplan der kroatene fikk kontroll over området, men der serbere og kroater skulle leve i fred og fordragelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer