Flukt fra usikkerhet

I midten av januar ble Øst-Slavonia formelt tilbakelevert til Kroatia. Siden den tid har serbiske flyktninger derfra strømmet til Norge. Bare i januar kom 170 personer fra dette tidligere krigsområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det merkelige er at ikke andre land i Europa opplever en slik tilstrømning som Norge. Mye tyder på at jungeltelegrafen har gått om at kroatiske serbere vil få politisk asyl i Norge. Det er så langt fra sikkert.

  • For å begrense flyktningstrømmen fra Øst-Slavonia vurderer norske myndigheter nå i innføre visumplikt fra Kroatia.
  • I dag bor det mellom 100 000 og 150 000 serbere i Øst-Slavonia. Mange frykter hevnaksjoner fra kroatene, men det er ikke rapportert om spesielle menneskerettighetsbrudd den siste tida. Men serberne i området er usikre på framtida, også fordi flere og flere kroater har vendt tilbake til området de ble fordrevet fra for seks-sju år siden.
  • Nå flytter en del serbere fra Øst-Slavonia til Serbia, men dette er et lite fristende alternativ for de fleste. Noen bor i oppsamlingsleirer, mens andre må leie seg inn i private hjem, der de må betale for oppholdet.

Øst-Slavonia var en del av den kroatiske delrepublikken da Jugoslavia ennå eksisterte. Serberne okkuperte området i 1991- 92 og drev etniske kroater på flukt. Daværende fredsmekler Thorvald Stoltenberg utarbeidet på midten av 90-tallet en fredsplan der kroatene fikk kontroll over området, men der serbere og kroater skulle leve i fred og fordragelighet.

For et par uker siden sto den serbiske ordføreren i Vukovar, Slavko Dokmanovic, for retten i FNs krigsforbryterdomstol i Haag. Han er anklaget for å ha stått bak drapene på over 200 kroatiske sykehuspasienter som ble bortført fra byens sykehus i november 1991. Den gangen feiret Dokmanovic seg selv som serbisk frigjører av området.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer