Flukten fra helvete

Pål Refsdal (35) har vært på flukt fra serbiske styrker i Kosovo i over tre måneder. Lykkelig over å være i live, kommer han seint i kveld hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frilansjournalisten Refsdal ble alvorlig såret da geriljagruppa han gikk sammen med over grensa fra Albania, ble angrepet i et serbisk bakhold.

Natt til onsdag kom han i sikkerhet tilbake på albansk side av grensa, etter en marsj på 12 timer gjennom minelagt område.

- Jeg skulle egentlig vært ute for to uker siden, men serbernes siste offensiv gjorde det for risikabelt å krysse grensa, forteller Refsdal.

Bildene du ser på disse sidene er tatt med et kamera som frilansjournalisten fra Bærum fikk låne av UCK-geriljaen. Hans eget utstyr forsvant da han havnet i et bakhold som kostet fem av hans gerilja-kamerater livet.

Til fots

Flukten fra Kosovo til Albania var dramatisk:

- Sammen med UCK-soldater og en gruppe sivile brukte vi åtte døgn fra Drenica-området til grensa. Vi gikk til fots det meste av tida. På grunn av serbernes angrep kunne vi bare bevege oss om natta. Vi var vel 20 i følget, blant dem flere spedbarn. Barnegråten gjorde sikkerheten til et stort problem.

De første ukene etter at han ble såret ble Pål flyttet rundt til i alt tre feltlasaretter som UCK-geriljaen hadde opprettet.

Penicillinkurer tok knekken på infeksjonen i sårene etter granatene. Noen av splintene som lå ytterst mot huden, ble fjernet.

- De gjenværende må jeg få fjernet på sykehus i Norge, sier Pål.

Så bombing

For fem dager siden satt hans følge på en høyde over byen Suva Reka.

- Jeg så hvordan området ble bombet av serberne og deretter svidd av. Vi ventet til det ble natt før vi gikk videre.

For tre uker siden bodde Pål i 14 dager hos albanere i landsbyen Obrija i det vestlige Kosovo.

For en knapp uke siden massakrerte serberne minst 16 medlemmer - kvinner og småbarn - av familien Delija i skogen utenfor landsbyen. To av dem ble halshogd.

Sivile ofre

- Det er ingen tvil om at det nå er flest sivile som er ofre for serbernes offensiv. I begynnelsen var det omtrent like mange soldater som sivile som ble drept.

Terroren mot kvinner, barn og gamle gjør det vanskelig for geriljaen å holde på oppslutningen i den kosovoalbanske befolkningen.

- Soldatene forsøker så godt de kan å evakuere sine familier før serberne angriper. Men tapene blir store blant de sivile.

Nordmannen benekter at UCK-geriljaen er knust.

- Dette er nonsens. Geriljaen har lidd store prestisjenederlag når den har måttet gi opp tidligere frigjorte områder. Men i virkeligheten er geriljaen bedre organisert nå og langt mer fleksible til å slå til mot serberne.

Pål Refsdal er glad for det arbeidet det norske utenriksdepartementet og ambassadene i Beograd og Roma har utført for å få ham i sikkerhet.

- Jeg har vært heldig, sier han.

<B>GERILJA:</B> Medlemmer av den kosovoalbanske UCK-geriljaen under trening i Drenica-området i den vestlige delen av Kosovo.<br>