Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flukten fra senga

Ullevål sykehus tilbyr operasjonssykepleiere 40 000 kroner i bonus for å binde seg til å jobbe der i et år. Nesten 3000 sykepleierstillinger står ubesatt på landsbasis, og arbeidsgiverne overbyr hverandre for å få fylt stillingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleiere kan velge og vrake i jobbtilbud og få betalt ekstra i form av bonus, etterutdanning eller sosiale goder som bolig og barnehage. Hvis de da vil jobbe. For tusenvis av sykepleiere arbeider ikke i yrket de er utdannet til, eller arbeider bare i en liten deltidsjobb. Den hvite reservehæren utgjør rundt 10 000 årsverk. Ingen vet hvorfor så mange sykepleiere flykter fra yrket sitt, men noen årsaker er sannsynlige. Det er et tøft yrke, krevende både fysisk og psykisk, med skiftarbeid, i rask endring, og med en hverdag så travel at sykepleierne stadig må kompromisse med faglige standarder. Mange orker rett og slett ikke å stå i yrket år etter år.

  •  Dessuten skyldes ikke alles yrkesvalg en genuin interesse for å pleie syke. For noens vedkommende skyldes trolig valget tradisjonelle kvinneverdier. Sykepleie er et omsorgsyrke som greit lar seg kombinere med rollen som ektefelle og mor. Man kan få stor eller liten jobb hvor som helst i landet, og alltid få jobb etter en periode som hjemmeværende.
  •  Hvis min antakelse er rett, at flukten fra sykepleieryrket bl.a. skyldes svak yrkesidentifisering, er det desto viktigere at utdanningen forbereder sykepleierne godt på hverdagen. Det gjør den ikke. Nyutdannete sykepleiere har for små praktiske kunnskaper, og får et sjokkartet møte med kravene som møter dem på sykehuset. Resultatet blir at mange slutter i frustrasjon. Om dette problemet uttalte nylig Oslos helsebyråd Anne Herseth, som selv er sykepleier: {ndash}Man har vært så opptatt av at sykepleieryrket skulle få akademikerstatus, at man glemte hva yrket egentlig handler om. Det er og blir et praktisk yrke.
  •  Tilskyndet av kvinnebevegelsen tok Norsk Sykepleierforbund på 1970-tallet det endelige oppgjøret med kallstanken. Strategien var å få hevet sykepleieryrkets status. Utdanningen, som tidligere skjedde i regi av sykehusene, ble en del av høgskolesystemet. Sykepleievitenskap fikk status som akademisk fag med eget institutt og professorat på Universitetet i Oslo. Og Norsk Sykepleierforbund meldte seg inn i Akademikernes Fellesorganisasjon.
  •  Samtidig satset sykepleierne på å få større makt innad i sykehusene, der mannlige leger hadde hatt maktmonopol og anarkiet rådet. Lederoppgaver lå brakk fordi legene konsentrerte seg om behandlingen av de enkelte pasientene, ikke av driften av avdelingene. Svært mange av dagens sykepleiere har tatt tilleggsutdanning i administrasjon. Det finnes to parallelle lederhierarkier i sykehusene, der sykepleierne ofte har det reelle ansvaret for administrative oppgaver som pasientflyt og budsjett.
  •  At karriereveien er administrasjon, har ført mange av de dyktigste sykepleierne vekk fra sengekanten der pasientene trenger dem og ferske kolleger behøver veiledning. I stedet sitter de bak skrivebord og administrerer vaktlister og innkjøp, oppgaver andre enn sykepleiere kunne gjøre.
  •  Som en reaksjon på at legenes interesse for pasientene begrenset seg til den medisinske diagnosen, begynte sykepleierne å føre egne journaler med sine observasjoner. De har mer kontakt med pasientene enn det legen har, og er preget av kvinnerollens omsorg for det hele mennesket. Slik har sykepleierne vært en drivkraft i å ivareta pasientenes behov. Men de har også innført tidkrevende rutiner med dobbeltarbeid i forhold til legenes journalføring, og hvor ansvarsgrensene er flytende.
  •  Med sin akademikerstrategi har sykepleierne lyktes i å heve kvinneyrkets status og i å få opp lønna. Men strategien har ikke fått sykepleierne til å forbli i yrket sitt. Og den har skapt oppgaver og rutiner som i liten grad kommer pasientene til gode. Kanskje trengs en justering av kursen «back to basic». Pasientene trenger sykepleiere som er utdannet og motivert for praktisk arbeid ved sengekanten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media