Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flukten over for «Ariel»

Augusto Toro Blacutt ble fanget etter måneders katt- og mus lek med politiet.

FLUKTEN OVER: Augusto Toro Blacutt (til venstre) ble pågrepet natt til i dag lokal tid, etter flere måneder på rømmen. Her ved siden av medtiltalte Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen (med hånda i håret). Foto: Henning Lillegård
FLUKTEN OVER: Augusto Toro Blacutt (til venstre) ble pågrepet natt til i dag lokal tid, etter flere måneder på rømmen. Her ved siden av medtiltalte Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen (med hånda i håret). Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Natt til i dag, lokal tid, ble Augusto Toro Blacutt pågrepet av politiet i Cochabamba, Bolivia. Han hadde han vært i politiets søkelys i halvannet år, og etterlyst over hele verden via Interpol siden mai.

- Han ble pågrepet av Boliviansk politi natt til fredag klokken 01 lokal tid, ved 19 tiden norsk tid. Vi fikk beskjed umiddelbart, sier Gordon Petterson i Kripos til Dagbladet.

- Når han ble pågrepet kom det ikke som noen overraskelse for oss. Vi har et tett samarbeid med boliviansk politi, sier Petterson.

Ifølge den Bolivianske tiltalen skal Blacutt ha rekruttert de norske kvinnene i Norge, og betalt flyreisen for dem. Blacutt blir både av norsk og boliviansk politi tildelt en nøkkelrolle i saken.

Augusto Toro Blacutts norske advokat, Nicolai Bjønnes fikk beskjed om at klienten var pågrepet tidligere i dag.

- Jeg har fått det bekreftet fra Kripos. Jeg venter på resultatet av det norske politiets utleveringsbegjæring, og venter på å få snakke med ham, sier Bjønnes.

Lang tids fluktKort tid etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet med 22,5 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 19. mai 2008, kom Augusto Toro Blacutt i politiets søkelys.

Boliviansk politi etterlyste 23-åringen, uten hell.

Siden den gang har Toro Blacutt, etter det Dagbladet kjenner til, vært i Brasil, Spania, Danmark, Miami i Florida, og tilbake i Bolivia.

DOBBEL BUNN: Det store kokainpartiet var fordelt på flere Adidas-bager med dobbel bunn. Foto: Politiet
DOBBEL BUNN: Det store kokainpartiet var fordelt på flere Adidas-bager med dobbel bunn. Foto: Politiet Vis mer

En del av flukten gjennomførte han med sin tidligere kjæreste, den norske skuespilleren som meldte seg for politiet i København i mai i år.

Samme måned ble Augusto Toro Blacutt etterlyst internasjonalt via Interpol.

Etter det Dagbladet erfarer skal han ha krysset landegrenser også etter at han ble etterlyst internasjonalt.

Blant de kokaintiltalte norske kvinnene skal Augusto Toro Blacutt ha fått tilnavnet «Ariel». En rekke pengeoverføringer mellom Norge og Bolivia knytter ham til saken.

- Utlevering til Norge- Vi vil jobbe med å få ham utlevert til Norge, sier Petterson.

I tillegg til å være tiltalt i Bolivia-saken, er Blacutt siktet for forsøk på innførsel av det samme narkotikapartiet i en sak som etterforskes fra Oslo.

- Han er siktet i saken til Oslo politidistrikt. Vi mener han kan siktes for grov narkotikaforbrytelse i forbindelse med inføring av et meget betydelig kvanta med kokain, sier Petterson.

- Vi ønsker ham utlevert til Norge, etter å ha etterlyst ham siden mai. Dette har vi en dialog om, og vi har et godt samarbeid med politiet i Bolivia, sier Petterson.

Kripos har to representanter i Bolivia, en etterforsker som skal vitne, og en som skal følge saken på vegne av Kripos.

FLERE BAGER: I disse bagene, som igjen var pakket i koferter, var kokainen gjemt. Foto: Politiet
FLERE BAGER: I disse bagene, som igjen var pakket i koferter, var kokainen gjemt. Foto: Politiet Vis mer

- Er det aktuelt for Kripos å avhøre Blacutt i Bolivia?

- Det er litt tidlig å si, sier Petterson.

Stort nettverkDagbladet kjenner til at Toro Blacutt etterforskes for flere kokainturer mellom Norge og Bolivia. Dette gjelder også turer foretatt forut for turen de tre norske kvinnene ble tatt for 19. mai 2008.

Toro Blacutt er også siktet i saken der to norske kvinner på 21 og 27 år ble tatt med flytende kokain på Arlanda flyplass i Stockholm.

- Vi etterforsker bredt. Han er siktet for medvirkning i Bolivia pluss Arlanda, sier Petterson.

En rekke nordmenn er siktet i saken, blant annet er 12 personer som har vekslet penger forut for Bolivia-turen siktet for kjøp av det store narkotikapartiet.

Augusto Toro Blacutts tidligere kjæreste (21), meldte seg for politiet i København i mai i år. En 24-årig mannlig teologistudent er også siktet i saken, mistenkt for å ha en hovedrolle.

- Er Toro-Blacutt den siste brikken som mangler?

- Det er viktig for oss at han ble pågrepet, sier Gordon Petterson.

18 MÅNEDER I FENGSEL: Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen i  kvinnefengselet i Cochabamba.  
Foto:  Gunnar Hultgreen/Dagbladet
18 MÅNEDER I FENGSEL: Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen i kvinnefengselet i Cochabamba. Foto: Gunnar Hultgreen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media