Flukten over

PARIS (Dagbladet): Innflytelsesrike personer i Frankrikes øverste sjikt frykter nå hva Alfred Sirven, nøkkelmannen i Elf-skandalen, kommer til å si i avhør med den norske forhørsdommeren Eva Joly. Sirven ble arrestert på Filippinene i går og utvist til Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har taket på dem alle. Jeg kan sprenge republikken tjue ganger, har Sirven truet med. Nå har han sjansen til å si alt han vet. Men han kan også velge å tie. Eva Joly går til noen av de vanskeligste avhørene hun har hatt i denne saken.

Alfred Sirven (73), «Fred» for de intime, har vært en av verdens mest ettersøkte menn i fire år. I 90-åra, som nummer to i det da statlige oljeselskapet Elf Aquitaine, var hans jobb internasjonal korrupsjon i stor stil. Han satt på en svart pengesekk på 2,5- 3 milliarder kroner, hvorav nærmere én skal ha havnet i hans egen lomme, noe som gjorde flukten betraktelig enklere.

Elfs tradingselskaper var vant til å ta en viss margin per oljefat, og bruke den til å smøre med. Sirven betalte ut kommisjoner i Afrika, men også i Tyskland, der CDU og andre partier delte en kake på 320 millioner, og Spania, der man ennå ikke vet hvem som håvet inn tilsvarende summer.

Elskerinne

I tillegg ledet Sirven Elfs selskap for fiktive honorarer, Elf Aquitaine International (EAI), som ansatte daværende utenriksminister Roland Dumas' elskerinne, Christine Deviers-Joncour. Hun sto nettopp nå for retten sammen med Dumas og tidligere Elf-sjef Look Le Floch-Prigent. Sirven er medtiltalt i saken, som nå blir utsatt.

EAI hadde andre kjente navn på favørlista. Det gjaldt ifølge avisa Libération noen av tidligere president Frangois Mitterrands nærmeste, som tidligere statsminister Edith Cresson, tidligere kulturminister Jack Lang og tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn. Gaullisten Charles Pasqua skal også ha fått noen smuler.

Høye beskyttere

Sirven vet hvilke andre navn som kanskje ikke er blitt nevnt. Han må ha hatt høye beskyttere som har hjulpet ham under flukten, eller bare holdt ham orientert hver gang politiet holdt på å arrestere ham.

Sirven har i lengre tid lekt katt og mus med politiet og etterlatt ferske sigarsneiper eller fine franske vinflasker i søppelkassa når han i all hast flyttet. Filippinene med sine 7000 øyer var et perfekt gjemmested.

Dessuten fikk Sirven hjelp av familieklanen til sin unge venninne Vilma Medina, som også var medlem av en meget sterk sekt, Kristus Kirke. Den beskyttet paret. Det var sjåføren som til slutt ledet politiet til Sirven. Fransk politi var til stede.

- Jeg er lei for å reise. Jeg har ikke gjort noe. Dette er et politisk komplott, sa Sirven da han ble arrestert i bare shortsen i går. Han ble rasende over å bli påsatt håndjern. I dag ankommer han Paris.

ARRESTERT: I fire år har Alfred Sirven (t.h.) vært verdens mest ettersøkte mann. I går ble han tatt, og det politiske establishment i Frankrike holder nå pusten.