Det var grensekommissær Jens-Arne Høilund som ved 01.30-tida natt til fredag forrige uke mottok en telefon fra den russiske grensevakta.
Beskjeden var at de hadde mistanke om at en person hadde ulovlig krysset grensa fra Russland til Norge.
Det skulle vise seg å være Andrey Medvedev, som nå har søkt asyl i Norge, ifølge hans advokat. Medvedev er tidligere kommandohavende i den beryktede leiesoldatgruppa Wagner.
Han ble kort tid etter pågrepet av grensevakter fra Forsvaret og politiet, i det som har blitt beskrevet som en udramatisk pågripelse.

- Sikre død å bli sendt tilbake
Det er imidlertid ikke hverdagskost at noen krysser den 197 kilometer lange, strengt bevoktede grensa mellom Norge og Russland, bekrefter Høilund overfor Dagbladet.
- I 2022 var det to tilfeller; én bekreftet grensekrysning og en annen vi ikke fikk bekreftet. Den forrige var i 2015, så det er noe som skjer svært sjelden, sier grensekommissæren, som har hatt stillingen i litt over to år.
Han tilføyer:
- Slik jeg har forstått det er dette personer som helt uavhengig av hverandre har søkt beskyttelse i Norge.
Trakk tilbake asylsøknaden
Begge hendelsene i 2022 skjedde i området rundt Korpfjellet, øst for Kirkenes i Finnmark:
- Torsdag 23. juni kom en mann gående i villmarksterrenget i Korpfjellet på Jarfjord, etter å ha krysset grensa fra Russland. Han søkte først asyl, men trakk seinere søknaden. Han ble også ilagt et forelegg for brudd på grenseloven, bekrefter politiadvokat Lisa Sneve overfor Dagbladet. Hun ønsker ikke å gå ut med detaljer om grensekrysningen, som altså var den første siden 2015.
- Tirsdag 16. august ble tre personer pågrepet, også de i Korpfjell-området, av Forsvarets grensevakter. De har søkt om asyl i Norge. Saken etterforskes som mulig ulovlig kryssing av den norsk-russiske grensa. Den er fortsatt ikke påtaleavgjort, opplyser Sneve i politiet.

Amerikansk eks-general sjef i Wagner-gruppen
- Russlands ansvar
Det er fra før omtalt at Medvedev passerte grensa i nærheten av den russiske gruvebyen Nikel, før han tok seg over den islagte Pasvikelva. På den andre siden av elva oppsøkte han et privathus i grenseområdet og ba om hjelp.
Selv hevder den tidligere leiesoldaten å ha blitt skutt mot av russiske grensevakter mens han løp mot norskegrensa.
- Vi har ikke opplysninger som bekrefter at skyting har funnet sted, så jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte dette, sier grensekommissær Høilund.

Han viser til politiets etterforskning når det gjelder detaljer knyttet til hendelsesforløpet, men bekrefter at han har vært i møter med sin russiske motpart.
- Det er Russlands ansvar at det ikke kommer folk fra Russland til Norge, på samme måte som det er Norges ansvar andre vei. Nå må vi sammen diskutere tiltak for å forsøke å forhindre at det skjer framover, sier han.

- Han latterliggjør Vesten
- Kan ikke stille krav
Inntrykket deres er at «den russiske grensevakta generelt har god kontroll på grensa».
- Har din russiske motpart sagt noe om hvordan den ulovlige passeringen kunne skje?
- Russisk part etterforsker hendelsen, og resultatet av denne etterforskningen vil sannsynligvis ikke deles med oss.
Etter hendelsene i 2022 ble det etablert bedre rutiner for varsling. Det så de effekten av ved forrige ukes hendelse, ifølge Høilund.
Han påpeker at begge sider har ansvar for å ha tiltak som forhindrer hendelser.
- Vi kan ikke stille krav til hvordan russisk part innretter seg, sier han.

Gåten Wagner
Tidligere grenseoffiser: - Må ha tillatelse
Den største utfordringen er ikke å krysse grensa, men å komme seg til grensa fra russisk side, skal vi tro Rolf Randa.
Han kjenner den norsk-russiske grensa som tidligere offiser ved grensevakta i Sør-Varanger og som prosjektleder for omstillingen på grensa etter Schengen-avtalen.
- På russisk side er det fysiske hindringer; gjerde med signal og piggtråd. Det har bare blitt fornyet siden krigen. Dessuten må du ha tillatelse for å bevege deg inn i grenseområdene, hvem som helst kommer ikke inn, forklarer Randa.
Han mener det er all grunn til å anta at Medvedev har fått hjelp av «bekjente i systemet».
- Hvis han har vært i militæret har han kanskje forbindelser oppover, kanskje han til og med har tjenestegjort på grensa selv.
Kan være sendt
Randa bekrefter at slike ulovlige grensepasseringer er noe som hører sjeldenhetene til. I snitt hvert tiende år, anslår han.
- Men det har skjedd før at folk har fått russere på døra og ringt til politiet, påpeker den tidligere grenseoffiseren.

Randa sier at det ikke kan utelukkes at en slik grensepassering skjer på initiativ fra noen andre enn personen selv. Et motiv kan i så fall være å teste systemet på norsk side.
Han nevner ett eksempel fra rundt 1990:
- Det var en som krysset grensa ulovlig, før han seinere ville tilbake igjen. Da norske journalister oppsøkte ham i Murmansk så det ut som han hadde sluppet straff. Da kan man jo spekulere.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!