Flukten til frihet endte på asfalten i Budapest

Flyktningestrømmen til Ungarn fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROSZKE (Dagbladet): De kommer gående i tusentall langs den nedlagte jernbanelinja som strekker seg over grensa mellom Serbia og Ungarn.

Sola brenner, det er nærmere 40 nådeløse grader i skyggen. Noen kommer alene, andre i grupper. Det er unge menn, eldre og mange barnefamilier.

Utmattede voksne som bærer på barn som sover. Noen har vært på flukt i uker, noen i måneder, noen enda lenger. En liten jente leier på moren sin, gråter, mens hun tumler videre på trette ben.

175 kilometer tankestrek Det er fri ferdsel langs den rustne skinnegangen, men det helt nye piggtrådgjerdet blinker advarende i det skarpe sollyset.

Det snor seg gjennom  landskapet langs grensa, en ubehagelig, 175 kilometer lang tankestrek som minner om alt som har gått galt i det europeiske fellesskapet denne sommeren.

Med piggtråd skal mennesker på desperat flukt stenges ute fra Ungarn.

Ingen vil bli værende Men det er ikke Ungarn som er målet for de som greier å ta seg over grensa. De vil videre, nordover i Europa. De vil til Tyskland, Frankrike eller til Sverige.

Ingen Dagbladet møter vil bli her.

I områdene rundt jernbanestasjonen i Budapest bor det flere tusen flyktninger på gata. De vil med toget, ut av Ungarn, mot nord.

Men tirsdag stengte ungarske myndigheter alle  jernbaneforbindelsene ut av landet for flyktningene, og dermed strandet de utmattede på gata ved jernbanestasjonen inntil videre.

De sover på fortauene, i gatene, i parkene, og på asfalten.

Det er folk over alt, men de får lite eller ingen hjelp. Dagbladets medarbeidere så ingen representanter fra internasjonale hjelpeorganisasjoner - hverken i Serbia eller Ungarn.

Her er bildene Dagbladets fotograf Hans Arne Vedlog har tatt i grenseområdene mellom Serbia og Ungarn, og i Budapest de siste dagene.