- PRØVDE Å RØMME: Tjostolv Moland og Joshua French ble i august tatt for et rømingsforsøk etter at det ble funnet et hull i taket på cella i Kisangani. Foto: TORE BERGSAKER
- PRØVDE Å RØMME: Tjostolv Moland og Joshua French ble i august tatt for et rømingsforsøk etter at det ble funnet et hull i taket på cella i Kisangani. Foto: TORE BERGSAKERVis mer

- Fluktforsøket stoppet overføring til Kinshasa

Kongos utenriksminister i møte med Støre om Moland og French i dag. Ga ingen dato for når overføringen kan skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et møte med Jonas Gahr Støre i dag gjentok den kongolesiske utenriksministeren Alexis Mwamba at Tjostolv Moland og Joshua French vil bli overført fra Kisangani til Kinshasa, men det er ennå helt uvisst når det kan skje.

- Utenriksministerens løfte har vært at det har vært nært forestående. Hans versjon nå er at det angivelige fluktforsøket kom på et tidspunkt hvor dette skulle skje. Nå må de begynne på ny, men prosessen er i gang for å få den overføringen gjort. Det forplikter han seg til og skal gjøre på ordentlig vis, sier Gahr Støre til Dagbladet etter møtet i New York.

- Gir han noen dato for når det skal skje?

- Han bruker fortsatt begrepet om at det er nært forestående, men at det ble utfordrende på grunn av folkeopinionen og lokale politiske myndigheter i den delen av landet gikk i baklås ved det såkalte fluktforsøket som jeg ikke kjenner detaljene i. Men at beslutningen fra regjeringen om at dette skal skje, og at det ikke tolereres at lokale makthavere holder igjen på det, det bekreftet han.

- Er det håp om en løsning?

- Jeg har håp om det. De administrative beslutningene i dette landet er ikke like forutsigbare som i vårt, men jeg tror de ser seg tjent med at denne saken finner en løsning. Jeg har gjort det klart at dette er en kompliserende sak i det bilaterale forholdet, sier Gahr Støre.

- Tror du på det Kongos utenriksminister forteller?

- Jeg forholder meg til det han sier, og han sier at hadde ikke fluktforsøket skjedd, så hadde de nå vært overført.

French og Moland ble i august beskyldt av fengselsledelsen for å ha forsøkt  å grave seg ut gjennom muren til fengselet de sitter i.

I ett år har det blitt forhandlet om en soningsoverføring til Norge, men de dødsdømte nordmennene sitter ennå på samme sted. En overføring til hovedstaden Kinshasa er nødvendig før en utlevering, men det dårlige forholdet mellom regionale myndigheter og Kinshasa skaper ennå usikkerhet.

Dagbladet.no kommer med mer.