Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fly-flotilje på vei til Israel

Nå kommer de med fly. Israelske myndigheter gjør seg klare.

FORVENTER INNRYKK:  Sikkerhetspersonell på Israels forholdsvis nye flyplass, Ben Gurion, gjør seg nå klare til å ta i mot flyaktivister som vil sette fokus på okkupasjon, brudd på menneskerettigheter og bevegelsesfrihet i de palestinsk-okkuperte områdene. Foto: Ariel Schalit/Ap/Scanpix
FORVENTER INNRYKK: Sikkerhetspersonell på Israels forholdsvis nye flyplass, Ben Gurion, gjør seg nå klare til å ta i mot flyaktivister som vil sette fokus på okkupasjon, brudd på menneskerettigheter og bevegelsesfrihet i de palestinsk-okkuperte områdene. Foto: Ariel Schalit/Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 500 Palestina-venner gjør seg nå klare til å dra til Israel for å sette fokus på blokaden, okkupasjonen og menneskerettighetsbruddene, siden den mye omtalte Gaza-flotiljen møter stadig nye hindringer og neppe klarer å komme seg ut av havna i Aten.

Nå er det luftveien som gjelder, med en såkalt «fly-flotilje». Torsdag kveld og fredag forventes aksjonistene å komme. Palestinakomiteen vet ikke om noen nordmenn skal være med på kampanjen.

- Dette er en internasjonal solidarietskampanje som flotillaen, for å vise solidaritet med det palestinske folk og få en slutt på den dårlige behandlingen palestinere og internasjonale Palestina-venner opplever når de ankommer Israel, sier en av organisatorene, Jamal Juma, i Stop the Wall på telefon til Dagbladet.

- Forhindre provokatører Israelske myndigheter gjør seg nå klare til å ta imot aksjonistene, som etter planen skal lande på Ben Gurion-flyplassen like utenfor Tel Aviv, skriver den israelske avisa Haaretz. Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har beordret sikkerhetsstyrker om å forhindre det de kaller «infiltrasjon» inn i Israel.

- Ethvert land har retten til å forhindre provokatører inn i landet, sier Netanyahu under et møte med en rekke sikkerhetssjefer på Ben-Gurion flyplass. Ifølge Haaretz, forventer israelerne at mellom 600 og 1200 aksjonister skal lande på flyplassen fredag.

- Sendes ut av landet Berit Aaker i Palestinakomiteen i Norge vet ikke om nordmenn drar til Israel for å være med på kampanjen, som organiseres av den palestinske Stop The Wall og andre palestinske organisasjoner.

- Men det er en veldig viktig aksjon, hvor målet er å vise at det er mulig å dra til Palestina. Men det er vanskelig. Jeg har sjøl blitt stoppet mange ganger. Hvis du sier at du skal til Palestina, blir du gjerne tatt inn i et eget avhørsrom og du blir stilt mange spørsmål. I verste fall blir du også sendt tilbake der du kom fra, sier Aaker.

Europeiske aksjonister Stop The Walls Jamal Juma sier at målet er å få fokus på det palestinske folket - og deres rett til å ha kontakt med det internasjonale samfunnet.

- Vi ønsker å gi en beskjed til Israel og til verden at vi som folk må støtte hverandre. Vi må protestere og legge press på Israel. Vi må vise solidaritet med det palestinske folket, sier Juma.

Etter det Juma kjenner til, kommer de fleste flyaksjonistene fra europeiske land.

Fast i Aten Leder og talsmann for den norske båtflotiljen, Rødt-profilen Torstein Dahle, er nå på vei i buss til kaien der båtene i flotiljen står landfast.

- Flyflotiljen støtter oss, og vi gir ikke opp. Men det er grenser for hvor lenge vi gidder å stampe her nede. Vi møter seindrektighet som har som formål å utmatte oss, sier Dahle på telefon og fortsetter:

- Uansett hva som skjer, har vi oppnådd å ha verdens søkelys på oss i to uker, og verdens aller mektigste ledere har uttalt seg. Vi har åpenbart hatt makt og står på fortsatt, sier Dahle.